ילדים, בכל גיל, חווים קשת רחבה מאוד של רגשות. גם עוצמת הרגשות עשויה להיות גבוהה מאוד. רגשות שליליים כמו פחד, כעס, עצב, קנאה, עוינות ואפילו שנאה עלולים לפגוע באופן משמעותי בילד או בילדה – גם בהווה וגם בעתיד. חשוב להדגיש כי בעיות מסוג זה לא נפתרות מעצמן ולא נעלמות עם הזמן, לא אצל מבוגרים ובוודאי שלא אצל ילדים. למעשה ההפך הוא הנכון, והקושי עלול להחמיר. בהתאם מומלץ לא להתעלם מסימני מצוקה – אלא לטפל באופן מידי בכל מקרה של בעיות רגשיות אצל ילדים. המידע בכתבה זו יעזור לכם להבין מה כדאי לעשות כדי לעזור לילד או לילדה שלכם, ואיך להתנהל באופן מיטבי.
בעיות רגשיות אצל ילדים – סימני אזהרה שחשוב לשים אליהם לב
הרגשות השליליים למיניהם הם חלק בלתי נפרד מהמציאות של כולנו, ולכן לא תמיד קל לזהות בעיות רגשיות אצל ילדים – כלומר מתי מדובר ברגש סביר ומתי נדרשת התערבות. הכלל הבסיסי שמומלץ להתנהל לפיו הוא שכשיש ספק, אין ספק: אם אתם חוששים שהילד שלכם סובל מבעיה רגשית, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע מנוסה (או כמובן אשת מקצוע מיומנת). רשימת סימני האזהרה הבאה תאפשר לכם לדעת האם אכן יש מקום לדאגה ולהתערבות מקצועית:
התפרצויות זעם תכופות
הזעם עצמו הוא רגש בעייתי מאוד, ובנוסף ברוב המקרים ההתפרצות היא תוצר של תסכול וקושי להכיל כישלונות או חוסר יכולת לדחות סיפוקים.
הסתגרות
התרחקות מחברת בני/בנות אותו גיל מצביעה על חרדה חברתית, דימוי עצמי נמוך או מצוקה רגשית אחרת.
שינויים תכופים במצבי הרוח
אמנם ילדים נוטים מטבעם לעבור במהירות בין מצבי רוח שונים, אבל אם התופעה חוזרת על עצמה בתדירות גבוהה, זוהי בהחלט נורת אזהרה.
קושי של ממש להיפרד מההורים
חרדת נטישה של הילד בבוקר כשהולכים לגן או לבית הספר, וגם באירועים משפחתיים / חברתיים.
אלימות
התנהגות אלימה היא דפוס ביטוי של בעיות רגשיות שהילד או הילדה לא יודעים איך להתמודד איתן.
רגרסיה
למשל ילד שחוזר למצוץ אצבע או להרטיב במיטה.
בכי בתדירות גבוהה
ילדים רגישים מאוד סובלים במקרים רבים מבעיות רגשיות.
הפרעות הקשורות לשינה או לאכילה
ובפרט כשמדובר על ילדים גדולים יחסית.


בעיות רגשיות אצל ילדים – אילו נזקים הן יכולות לגרום?
בעיות רגשיות עלולות לגרום לילד או לילדה נזקים מסוגים שונים. בפרט נפוצות התופעות הבאות: עייפות כמעט קבועה עקב שינה לא תקינה, כאבי בטן, קשרים חברתיים מועטים ואפילו לא קיימים ולכן בדידות והיעדר הזדמנויות לפתח כישורים חברתיים חיוניים, הישגים נמוכים בלימודים (עקב מוטיבציה נמוכה, כתוצאה מדימוי עצמי ירוד וגם בגלל שהבעיות הרגשיות עלולות להוביל לבעיות התנהגות ולקשיי קשב וריכוז), הימנעות מסיטואציות מסוימות ולכן מגבלות שונות על החיים וגם התפתחות לקויה – כך שהנזק מתמשך ופוגם גם בעתידם של הילדים.
בעיות רגשיות אצל ילדים – דגשים חשובים בטיפול
ניתן לפתור בעיות רגשיות אצל ילדים, גם כשהן קשות מאוד. בנוסף, התהליך, לפחות ברוב המקרים, לא חייב להיות ממושך – ילדים מסוגלים להשתנות באופן משמעותי בזמן קצר יחסית.
השלב הראשון בטיפול רגשי בילדים הוא איסוף מידע. מטפלים רגשיים מיומנים ישוחחו עם ההורים ויבינו בעזרתם מהו סוג הבעיות שאיתן מתמודד הילד, באילו סיטואציות הקושי הרגשי בא לידי ביטוי, מתי הופיעו לראשונה הבעיות, האם היו אירועים חריגים שקדמו לכך (למשל מוות במשפחה, גירושין, מעבר דירה) ועוד. על-מנת לגבש תמונת מצב מלאה ומפורטת תתקיים שיחה מקדימה גם עם הילד או הילדה, כדי להתבונן במציאות חייהם מבעד לנקודת המבט שלהם.
לאחר איסוף המידע והבנת הסיטואציה לעומק, אפשר לגבש תוכנית טיפול. טיפול בילד עם בעיות רגשיות יותאם תמיד לגיל שלו, ויכלול כלים רלוונטיים עבורו: סיפורים, יצירה, דמיון מודרך, משחקים וכו'.
דגש נוסף בטיפול בילדים הוא מעורבות פעילה של ההורים, גם כן בהתאם לגיל הילד או הילדה. בחלק מהמקרים ההורים או לפחות אחד מהם נמצאים בקליניקה, ובכל מקרה הם מקבלים הכוונה שתבטיח התנהלות מדויקת עם הילד או הילדה בבית – כך שהתועלת מהתהליך תהיה מקסימלית.
מהם הגורמים להיווצרות בעיות רגשיות אצל ילדים?
בעיות רגשיות אצל ילדים הן תוצר של גורמים ביולוגיים, גורמים סביבתיים או שילוב בין השניים. הגורמים הביולוגיים האפשריים הם בעיקר נטייה גנטית, אבל גם הפרעות הורמונליות עלולות להוביל לקושי רגשי. בפרט כדאי לדעת שאחת ההשלכות של תת פעילות של בלוטת התריס היא בעיות רגשיות.
הגורמים הסביבתיים יכולים להיות טראומה (וגם אירוע שעל פניו אינו טראומתי, אבל הילד או הילדה חווים אותו ככזה), לחץ רב מדי (בבית הספר או בתוך המשפחה) וסביבה בעייתית (כזו שיש בה מקרי אלימות רבים, למשל).
טיפים שימושיים להורים
1. תשומת לב – זיהוי בעיות רגשיות אצל ילדים בשלב מוקדם מונע את החמרתן ובעיקר מאפשר לטפל בהקדם כדי לחסוך מהילד או הילדה סבל ממושך ומיותר.
2. זיהוי חוזקות והבלטתן – עצה שמתאימה כמובן גם כשלילד אין בעיות רגשיות: הורים שעוזרים לילדיהם להבין מהן החוזקות שלהם ואיך להביא אותן לידי ביטוי מעצימים אותם מאוד.
3. לא לייפות את המציאות – לא לעצמכם ולא כלפי הילדים. כשיש בעיות אסור לטאטא אותן מתחת לשטיח אלא חובה להישיר אליהן מבט – ולחפש פתרון.
4. בלי שיפוטיות – אין טעם לכעוס על ילד שחזר להרטיב במיטה וגם לא על ילד שמפריע בבית הספר בגלל קושי רגשי. כמובן שלא נכון לאפשר התנהגות פוגענית כלפי אחרים, אבל חשוב להבין שכעס בלבד לא יפתור את הבעיה אלא רק יחמיר אותה.
5. מקסימום תמיכה – ילדים שמרגישים שיש להם תמיכה מלאה מההורים מאמינים ביכולת שלהם להתגבר גם על מצבים קשים. זהו בסיס הכרחי להתמודדות עם קשיים רגשיים.