האם הילד שלי זקוק לטיפול רגשי בעקבות גירושין?

    זקוקים לייעוץ ? לשיחת היכרות ללא עלות השאירו פרטים עכשיו



    גירושין הפכו במאה ה-21 לתופעה נפוצה למדי. על-פי מחקרים שונים, ל-3 מכל 4 זוגות שבוחרים להיפרד אחרי שבחרו להינשא יש ילדים. בלא מעט מקרים הילדים עלולים לשלם מחיר יקר על התפרקות התא המשפחתי, ולכן חשוב מאוד להקדיש להם את מלוא תשומת הלב, גם כשההורים עצמם חווים טלטלה. לעיתים אף מומלץ טיפול רגשי, וכאן בעמוד תמצאו מידע מקיף בנושא על סמך הניסיון הרב שצברתי בעזרה לילדים שהוריהם התגרשו.

    הנזקים שעלולים להיגרם לילדים עקב גירושין

    ילדים, ובפרט כשהם קטנים, זקוקים ליציבות. הבסיס המשמעותי ביותר עבורם הוא באופן טבעי התא המשפחתי, ולכן התפרקות התא עלולה לגרום למגוון רחב של נזקים רגשיים. בפרט ניתן לזהות את התופעות הבאות:

    אי שקט – אצל פעוטות אי השקט בא לידי ביטוי בעיקר בבכי. בגילאים מבוגרים יותר התוצאה עלולה להיות התקפי זעם ואפילו אלימות.

    חרדת נטישה – אמנם שני ההורים ממשיכים להיות אבא ואמא לילד, והגירושין מן הסתם לא קשורים אליו, אולם עדיין במקרים רבים הוא ירגיש נטוש. כתוצאה מכך עלולה להתפתח חרדת נטישה של ממש.

    מצוקות חברתיות – חרדת נטישה מקשה על יצירת קשרים עם אנשים, ובפרט קשרים משמעותיים.

    רגרסיה – חזרה להתנהגויות כמו מציצת אצבע או הרטבת לילה.

    בלבול – בעיקר בגיל ההתבגרות, עקב הקושי להתמקד בגיבוש זהות לאחר הטלטלה והחיים הלא יציבים. הבלבול עלול להוביל להתנסויות בעייתיות כגון אלכוהול, שימוש בסמים ועבירות על החוק.

    דימוי עצמי נמוך – בגלל התחושה שהוא חלק ממשפחה שנכשלה. יש גם מצבים מורכים אפילו יותר שבהם הילד או הילדה מאמינים שהיה להם חלק בפרידה. במקרה כזה הערך העצמי עלול להיפגע עוד יותר, ותתלווה לכך תחושת אשמה קשה.

    איך לספר לילד על גירושין?

    על-מנת למזער ככל האפשר את הפגיעה שעלולים ילדים לחוות, אני ממליצה לבצע כל פעולה מתוך מחשבה קודם כל על טובתם. האחריות ההורית הבסיסית מחייבת קודם כל לספר לילד או לילדה על הגירושין בדרך שתעזור להם להתמודד עם הבשורה הקשה.

    דבר חשוב אחד הוא לספר לילדים ביחד על ההחלטה להיפרד. חשובה לא פחות היא הדגשת העובדה שאתם נשארים אבא ואמא במשרה מלאה גם אם לא תהיו זוג. ילדים עלולים כאמור להאמין שהגירושין מתרחשים באשמתם, ולכן כבר בשיחה הראשונה רצוי להבהיר שאין להם קשר לכך.

    אין צורך לפרט לגבי נסיבות הפרידה, אבל כן כדאי לענות בכנות על כל שאלה (בהתאם לגיל הילד או הילדה). בדרך כלל עולות שאלות רבות לגבי השגרה הצפויה בהמשך הדרך, כשלא תמיד יש תשובה. אל תבטיחו הבטחות שלא תוכלו לקיים, כן הבטיחו שתעשו הכל על-מנת ליצור לילדים חיים נעימים (וכמובן עשו הכל כדי לקיים את ההבטחה).

    ממה חשוב להימנע במצב של גירושין?

    למרבה הצער יש לא מעט מקרי גירושין שהופכים לסכסוך מר בין ההורים. באופן עקרוני תמיד עדיף להתמקד בכתיבת הפרק החדש בחיים מאשר לנהל מלחמה סביב פרק שכבר הסתיים, אבל ברור לי לגמרי שלא קל ליישם את העצה הזו. יחד עם זאת, גם כשהרגשות סוערים, וגם אם הצד השני מתנהל באופן בעייתי, אל תתפתו להשתמש בילדים ככלי משחק במאבק.

    כשנעשה שימוש בילד או ילדה כחלק מסכסוך גירושין, התוצאה עלולה להיות קשה במיוחד: הילדים יאבדו אמון לא רק בזוגיות שהתפרקה, אלא גם באחד ההורים לפחות. למעשה במקרים רבים הילד יאבד אמון בשני ההורים, ירגיש נטוש לחלוטין וגם מנוצל ומבולבל. ילדים קטנים יפתחו חרדות קשות מפני שאין להם על מי להישען במצב כזה, ולכן זהו הדבר הכי גרוע שהורים עלולים לעולל לילדיהם במסגרת גירושין.

    איך לעזור לילד להתמודד עם השינוי?

    חוסן נפשי מסייע לילדים להתמודד עם שינויים ומשברים, כולל גירושין. זהו משאב חיוני באופן כללי, ולכן כדאי תמיד לפתח אותו אצל כל ילד וילדה.

    דגש נוסף לקראת גירושין ואחרי השלמת המהלך הוא לייצר שגרה חדשה מוקדם ככל האפשר על-מנת להעניק לילדים יציבות. כמו כן כדאי שלילדים תהיה מעורבות בהחלטות שונות, בהתאם לגילאים שלהם כמובן, כדי שירגישו שמתייחסים אליהם ולוקחים אותם בחשבון.

    טיפ נוסף הוא להפגין רכות, אבל יחד עם זאת לשמור על אותם גבולות שהגדרתם עד לפרידה. כמו כן חשוב מאוד לאפשר לילדים להביע כל סוג של רגש, כולל שלילי, ולא לפסול אותם (להגיד לילד "אין לך מה לכעוס" או "די להרגיש שלא אוהבים אותך" מן הסתם לא יעלים את הרגש).

    מתי כדאי להסתייע בטיפול מקצועי?

    בפסקה השנייה פירטתי את התופעות הלא רצויות שעלולות להתרחש אצל ילדים בעקבות גירושין. אם אתם מזהים אצל הילד או הילדה שלכם את אחת המצוקות הנ"ל, מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי. למעשה, גם אם אתם "רק" חוששים שהילד נפגע רגשית בשל הגירושין, רצוי לפנות למטפלת מנוסה. אפשר לפתור גם קושי רגשי משמעותי, ואני עשיתי זאת עם ילדים רבים, בתהליך מותאם למאפיינים הספציפיים של הילד ושל ההורים.

    מה היה לנו עד עכשיו?
    איילת קרניאל עזרא
    איילת קרניאל עזרא

    איילת קרניאל עזרא, מומחית באימון ילדים ונוער ובטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). עוסקת בטיפול מעל 20 שנה. בעלת קליניקה המשלבת אימונים וטיפולים המותאמים אישית. מאמנת ילדים החווים קשיים רגשיים, חברתיים, התנהגותיים ולימודיים מהגיל הרך ועד תיכון. מטפלת בחרדה, דיכאון, תקיעות ופוביות שונות במבוגרים. בעלת ניסיון רב בטיפול בקהילה. בוגרת אוניברסיטת באר שבע, בית הספר לרוקחות באנגליה, אוניברסיטת תל אביב, מכללת וינגייט, בית הספר למאמנים מכון "דרך הדעת", המרכז לאימון וטיפול קוגניטיבי התנהגותי ועוד.

    לתיאום שיחת ייעוץ

    הציגו את עצמכם ואני אחזור אליכם תוך זמן קצר.

    Call Now Button דילוג לתוכן