תפריט
עקבו אחרינו:
כשילד או ילדה סובלים מדימוי עצמי נמוך, ההעצמה האישית והמותאמת בדיוק אליהם הופכת לחיונית במיוחד. בהקשר זה כדאי לדעת שהדימוי העצמי לא מתגבש בגיל מבוגר אלא בגיל צעיר מאוד. למעשה מרגע שהפעוט מבין שהוא אדם נפרד מהסביבה ומתחיל לזהות את עצמו, מתחיל להתפתח הדימוי העצמי. ככל שהאינטראקציות החברתיות הופכות למשמעותיות יותר, כך הדימוי העצמי עשוי להיות מושפע יותר ויותר מהפידבקים שהילדים מקבלים מהסביבה, ולכן בגילאי בית ספר כבר עלולה להיווצר בעיית דימוי עצמי נמוך.
עוד חשוב להדגיש שיש גורמים רבים לדימוי עצמי ירוד: ביקורתיות יתר (בעיקר מצד ההורים אבל גם מצד גורמי סמכות כמו מורים), כישלונות בלימודים או בפעילויות אחרות (למשל ספורט), מודלים לא ריאליים והשוואה אליהם, רף ציפיות משתק ועוד. העצמה אישית לילדים עם איש או אשת מקצוע מנוסים תזהה את מקורות הפגיעה בדימוי העצמי ותעזור לילדים לגבש נקודת מבט מדויקת יותר על המציאות, כזו שמבליטה את החוזקות שלהם.
העצמה אישית לילדים מסייעת להם גם ליצור את האינטראקציות החברתיות הנכונות להם ביותר. יש לא מעט ילדים שמתקשים להתחבר לבני ובנות גילם, ומכשול נוסף הוא חוסר יכולת לשמר מערכות יחסים שכבר נוצרו. התוצאה במקרים אלו עלולה להיות בדידות ובעקבותיה מצוקה רגשית ופגיעה של ממש באיכות החיים. על-מנת להתפתח באופן מיטבי בכל מישורי החיים החיוניים נדרשות אינטראקציות חברתיות ולכן כדאי במיוחד להיעזר בתהליך העצמה שאותו מובילים אנשי מקצוע מיומנים. עוד תועלת של תהליך שכזה היא שיפור היחסים במשפחה, כך שבאופן כללי גם החיים של הילד או הילדה וגם החיים של ההורים משתפרים.
מרכיב נוסף של תהליך העצמה אישית לילדים הוא פיתוח היכולת להתמודד באופן מוצלח עם פחדים אצל ילדים, ובפרט אלה הספציפיים שלכאורה אין בהם היגיון – למשל פחד מכלבים. חשוב להבין שלכל פחד כזה יש סיבה. בדרך כלל מקור הרגשות השליליים ביחס לבעל החיים הוא היתקלות לא נעימה בעבר, כולל למשל חשיפה לנביחות קולניות של כלב גדול בגיל צעיר מאוד, או אפילו פרשנות לא נכונה לאירוע שבו כלב זינק על בעליו על-מנת להביע חיבה. במקרים אחרים הפחד נובע מאמונות שליליות שעברו אל הילד או הילדה מההורים או מגורם אחר. בכל מקרה, התהליך מתמקד בשינוי הדפוס הלא רצוי ולא בסיבות להיווצרותו, וכולל שימוש במגוון רחב של כלים ובהם דמיון מודרך, תרגול טכניקות הרפיה ושליטה, חשיפה מבוקרת לאותו גורם שנתפש כמאיים, וגם משחקים ויצירה. בזכות כל האמצעים הנ"ל משתנה התפישה ובעקבותיה ההתנהגות – הפחד מתפוגג.
אחד המרכיבים החשובים בהתפתחות של הילדים הוא היכולת שלהם לווסת את הרגשות. קושי בוויסות הרגשי עלול לבוא לידי ביטוי בהתפרצויות זעם, בכי בלתי נשלט, צעקות ודרכים נוספות, ובכל מקרה התוצאה היא סבל גם לילד עצמו וגם למשפחה כולה.
על-מנת לשפר את היכולת לשלוט ברגשות, וכך ליהנות יותר מאינטראקציות חברתיות מכל הסוגים, השלב הראשון הוא היכרות עם כל רגש עוצמתי יתר על המידה ובפרט הבנת הסיבה לנוכחות שלו בחיים. לאחר מכן יזוהו התגובות האוטומטיות שמובילות להתפרצויות הרגש, וכן האמונות שמובילות לכל תגובה. על בסיס כל המידע הנ"ל ניתן לייצר דפוסי חשיבה חדשים, בריאים יותר, לגבי מצבי חיים שונים – דפוסים שיבואו לידי ביטוי בהתנהגות שתיטיב עם הילד או הילדה.
הטמעת דפוסי החשיבה וההתנהגות החדשים מחייבת תרגול וחזרה, וכן מתן כלים להתמודדות גם עם מעידות לאורך הדרך – וגם פעולות אלה הן חלק מתהליך ההעצמה עבור ילדים בעלי קושי בוויסות רגשי.
על-מנת להפיק את מלוא התועלת האפשרית מתהליך העצמה אישית לילדים נדרשת באופן טבעי מקסימום מחויבות מצד הילד או הילדה. בהתאם אחד האתגרים העיקריים של המטפלים שמובילים תהליכים מסוג זה הוא ליצור את המוטיבציה שתבטיח מקסימום מחויבות.
לשם כך נדרש ניסיון רב, ולא פחות חשוב – יכולת להתחבר לכל ילד או ילדה. קשב מלא ורגיש למטופלים הצעירים תורם גם הוא לנכונות שלהם לשתף פעולה, וכך גם שילוב משחקים ואמצעים יצירתיים אחרים בהתאם לגיל.
השאירו פרטים:
איילת קרניאל עזרא
מאמנת ילדים ונוער
ומטפלת קוגניטיבית
התנהגותית בילדים
ומבוגרים
© כל הזכויות שמורות
הציגו את עצמכם ואני אחזור אליכם תוך זמן קצר.