כל ילד וכל ילדה מתמודדים עם לא מעט קשיים, מסוגים שונים, ולכן הם זקוקים לחוסן נפשי, בדיוק כמונו המבוגרים. בפרט נחוץ המשאב הזה בישראל, מדינה שהחיים בה כוללים אתגרים לא פשוטים. האחריות היא באופן טבעי של ההורים, וכדי לעזור לכם הכנתי עבורכם מדריך מפורט בנושא. בפרט תמצאו כאן תשובות לשאלות נפוצות כמו איך מפתחים חוסן נפשי אצל ילדים, איך הוא תורם לאיכות החיים שלהם, האם הוא נשמר גם בגילאים מבוגרים יותר ועוד.
מהי ההגדרה של חוסן נפשי?
ההגדרה המקובלת של חוסן נפשי, הן אצל מבוגרים והן אצל ילדים, היא היכולת להתמודד עם משברים ומצבי לחץ. כלומר לשמור על רמת תפקוד גבוהה גם בנסיבות מורכבות וכשמציאות החיים היא לא זו הרצויה.
בין השאר ניתן לזהות אצל מבוגרים וילדים בעלי חוסן נפשי גבוה יכולת להסתגל לשינויים מכל הסוגים, וכן גמישות מחשבתית ויכולת לווסת את הרגשות. מאפיין מובהק נוסף של חוסן הוא תחושת שליטה בחיים. אצל ילד התחושה הזו יכולה לבוא לידי ביטוי למשל אחרי הפסד במשחק: ללא חוסן נפשי, הילד עלול לומר לעצמו "אני תמיד מפסיד" או אפילו "אני לא טוב בכלום". לעומת זאת עם חוסן הילד יגיד "שיחקתי לא מספיק טוב, אני צריך להמשיך להתאמן" או יחמיא לשחקנים האחרים.
האם חוסן נפשי הוא תכונה מולדת או יכולת שמתפתחת עם השנים?
באופן עקרוני כל תכונה שלנו היא שילוב של השפעה גנטית עם אירועים שונים במהלך החיים. מהניסיון שלי, וגם על סמך מחקרים שונים, חוסן נפשי אצל ילדים הוא בעיקר תוצר של התפתחות אישית. יש חוקרים שמדמים את החוסן לשריר: כפי שניתן לבנות שרירים חזקים יותר כך ניתן גם לחזק את החוסן באמצעות תשומת לב לנושא והתנהלות נכונה, כבר מגיל צעיר מאוד.
ההשקעה משתלמת מאוד. ככל שלילד או ילדה יש חוסן נפשי רב יותר, כך הם מתמודדים עם מצוקות ולחץ טוב יותר. ההצלחה בהתמודדות מחזקת עוד יותר את החוסן ואיתו את תחושת המסוגלות, וכך כל אתגר הופך לקל יותר (בדיוק כפי שעבודה על שרירים הופכת מאמצים פיזיים לפשוטים יותר עם הזמן). ילד עם חוסן נפשי גבוה הופך כמעט תמיד גם למבוגר בעל יכולת לעמוד בלחצים.
למה חוסן נפשי חשוב כל כך לילדים?
כאמור כל ילד וכל ילדה נתקלים במכשולים שונים, לעיתים באופן יומיומי. מעגל אחד הוא קשיים במסגרת שבה נמצאים הילדים, כלומר בגן או בבית הספר. בחלק מהמקרים יש קושי ללמוד, לפעמים ישנם קשיים חברתיים, ולעיתים אף מצבים חמורים במיוחד של חרם או אלימות. תסכול מסוג אחר יכול להיות גם תחושת שעמום עמוקה.
מעגל נוסף הוא במשפחה. גם במשפחות חמות ומלוכדות ילד עלול להרגיש לא רצוי מספיק, ייתכנו קונפליקטים עם ההורים ו/או האחים, וישנם גם משברים של ממש – מוות במשפחה, גירושין ואפילו מעבר דירה עלול לגרום ללחץ.
מעגל רחב יותר הוא החיים בישראל, שכאמור מתאפיינים באתגרים רבים. כל אלה מחייבים חוסן נפשי על-מנת לייצר מציאות רצויה בכל מצב.
איך לפתח חוסן נפשי אצל ילדים? 4 טיפים שימושיים
האחריות על פיתוח החוסן הנפשי אצל הילדים היא כאמור של ההורים. לאחר שנים רבות של טיפולים בילדים בטווח גילאים נרחב, אני יכולה להציע לכם 4 טיפים שימושיים שיעזרו להעצים את החוסן:
1. לאפשר לילד לחוות קושי
הורים רבים מאמינים שאחד התפקידים המרכזיים שלהם הוא מעטפת הגנה לילד. נכון, הורים חייבים לשמור על ילדיהם מפני תאונות או אלימות, אבל במקביל רצוי לאפשר לילדים לחוות גם קשיים, בהתאם לגיל שלהם. כשילד נתקל במכשול ונדרש להתמודד איתו בעצמו, הוא יפתח חוסן. התפקיד של ההורים הוא לסייע בהכוונה וגם לתמוך בילד אם הניסיון שלו לא צלח.
2. לחבר את הילד לעוצמות שלו
מרכיב הכרחי בפיתוח חוסן נפשי אצל ילדים הוא חיבור לעוצמות הטמונות בהם. לא תמיד ילדים מודעים ליכולות שלהם, והורה אחראי יעזור להם לגלות אותן. בפרט רצוי לתת דוגמאות למקרים מהעבר שבהם אותה יכולת באה לידי ביטוי, ולהסביר כיצד היא יכולה לסייע גם בנסיבות הנוכחיות.
3. לפתח מודעות לזולת
מחקרים שונים גילו שילדים עם מודעות גבוהה לזולת, ומוכנות לעזור לבני/בנות גילם בסיטואציות שונות, מפתחים בדרך הזו חוסן (בזכות תחושת המסוגלות, כמובן).
4. להוות דוגמה חיובית
הלמידה האפקטיבית ביותר בגיל הילדות היא התבוננות בהורים. כשלכם יש חוסן נפשי מיטבי, הילדים לומדים מכם איך להתמודד גם עם מצבים לא נעימים.
עבודה על חוסן נפשי אצל ילד או ילדה
במצבים מסוימים נדרשת עזרה מקצועית. אליי לקליניקה כבר הגיעו לא מעט ילדים עם חוסן נפשי נמוך ביחס לצורך – ואחרי תהליך טיפולי יצאו עם רמת חוסן גבוהה ויציבה. על-מנת לבנות חוסן נפשי אצל ילדים אני קודם כל מקשיבה להם, וכמובן גם להורים. לאחר מיפוי המצב הקיים, אני יכולה לגבש תוכנית עבודה מותאמת אישית לילד או לילדה. הכלים שבהם אני משתמשת מגוונים ויכולים לכלול למשל יצירה, סיפורים, משחקים, דמיון מודרך ועוד, הכל לפי הגיל של הילד והאופי שלו. המטרה היא הפניית תשומת לב לחוזקות, הצעת דרכים שונות למיצוי כל חוזקה במסגרת ההתמודדות עם קשיים שונים, פיתוח תחושת מסוגלות וביסוס דימוי עצמי יציב וגמישות מרבית. כל אלה מרכיבים חוסן נפשי מיטבי, כך שהילד או הילדה יצליחו להתמודד עם כל אתגר שהמציאות תציב בפניהם.