פחדים אצל ילדים היא תופעה נפוצה יותר מכפי שרבים חושבים. על-פי האיגוד האמריקאי לפסיכיאטריה (ה-APA), שבעה מכל 100 ילדים סובלים מהפרעות חרדה שונות. לבעיה זו יש גורמים רבים אפשריים, וכמו כן יש הבדלים באופן שבו היא באה לידי ביטוי אצל כל ילד וילדה.
טיפול בפחדים אצל ילדים – מה השיטה שלי
כשלקליניקה שלי מגיע ילד לטיפול בפחדים או חרדות, אני מתאימה אליו את הטיפול – על בסיס אבחון סבלני ומקיף. כאן בעמוד תוכלו למצוא מידע רלוונטי לגבי טיפול בפחדים אצל ילדים, וטיפים שיעזרו לכם להבין איך לעזור לילד או לילדה שלכם, והאם טיפול מקצועי אכן נחוץ עבורם.
טיפול בפחדים אצל ילדים – מהי חרדה ומהו פחד אצל ילדים?
בהרבה מקרים ההורים מפספסים פחדים וחרדות אצל ילדים בגלל הקושי להבחין בין פחד לבין חרדה. פחד הוא תגובה טבעית ואפילו רצויה לאיום קונקרטי – כל הורה אחראי מלמד את הילדים שלו להיזהר מסכנות כמו אנשים שהם לא מכירים, ריצה לכביש, אש, סכינים חדות ועוד. לעומת הפחד, שיש לו תפקיד הישרדותי, חרדה היא כבר תגובה מופרזת למצב שאין בו איום אמיתי. לדוגמה, כשילד קטן חושש לישון לבד בלילה, יש בכך היגיון, אבל אם החרדה משתלטת עליו וגורמת לו להירדם רק כשהוא במיטה של ההורים, איתם, זו כבר בעיה שכדאי לפתור אותה עם טיפול בחרדות אצל ילדים (ומהניסיון שלי אני יודעת בוודאות שאפשר לפתור אותה!)
זיהוי הגורמים לפחד או החרדה אצל הילד או הילדה
חרדה או פחד אצל ילד או ילדה היא תוצר של מגוון גורמים אפשריים, ולכן לפני שאני ניגשת לטפל בפחד אצל הילד אני קודם כל מבררת איתם מהו האיום החמור ביותר מבחינתם: מלהישאר לבד בגן, מלישון לבד בלילה, מכלבים, מלהפוך מושא ללעג ותוקפנות מצד ילדים אחרים, וכו'.
עוד כדאי לדעת בהקשר זה שלפעמים המקור להיווצרות חרדה או פחדים אצל ילדים הוא ההורים – לילדים יש סנסורים רגישים במיוחד, ואם ההורים חווים סטרס משמעותי, מכל סיבה שהיא, החרדה עלולה לעבור לילדים (הם לא בהכרח ידעו מה בעצם מאיים עליהם, אבל עצם העובדה שההורים חשים מאוימים מספיקה כדי לגרום לחרדה).
תופעה נפוצה נוספת שבה נתקלתי במהלך טיפול בפחדים אצל ילדים, ושמתוארת כמובן גם בשלל מחקרים, היא הקשר בין חוסר ביטחון עצמי לבין חרדה. בהתאם אני עובדת עם הילדים גם על תחושת המסוגלות ועל חיזוק הביטחון העצמי כחלק בלתי נפרד מכל תהליך (פירוט בהמשך העמוד).
איך הפחדים באים לידי ביטוי אצל הילד?
פחדים אצל ילדים משפיעה על כל אחד ואחת בדרך שונה. מופע אפשרי אחד הוא בכי, מופע נפוץ אחר הוא חוסר שקט ועצבנות, ישנם גם סימפטומים פיזיים כמו הזעה, כאבי בטן או רעידות, ועוד תופעה שנוצרת כתוצאה מהחרדה היא הימנעות (מסיטואציות שונות, מביצוע פעולות וכו'). טיפלתי גם בילדים שעקב פחדים וחרדה התקשו להירדם, התאפיינו בחולשה, וכמו כן תיתכן נסיגה התפתחותית (לדוגמה חזרה למציצת אצבע או הרטבת לילה).
קשיים בתפקוד בגן או בבית הספר הם עוד סימן אזהרה שמחייב בירור יסודי ולפעמים טיפול בפחדים אצל ילדים, וכך גם התפרצויות זעם. כשילד או ילדה מגיעים אליי לקליניקה לטיפול, אני מבררת איתם כיצד היא באה לידי ביטוי אצלם, באילו מצבים הם חווים מצוקה ומה בדיוק הם מרגישים – כבסיס לפתרון הבעיה.
טיפול בפחדים אצל ילדים: שינוי הפרשנות, חיזוק המסוגלות וטכניקות הרפיה
כשאני חושבת שיש להתחיל בטיפול בפחדים אצל ילדים אני כאמור מתאימה את התהליך לגיל, למאפיינים הספציפיים של החרדה, למאפיינים הספציפיים של המטופל או המטופלת, ועוד. יחד עם זאת יש גם מכנה משותף, ובפרט כולל הטיפול 3 מרכיבים מרכזיים: שינוי אמונות, לימוד טכניקות של הרפיה ורגיעה וחיזוק של תחושת המסוגלות.
אמונות מסוימות מייצרות פרשנות שגויה של המציאות – פרשנות שמעוררת את החרדה. לכן אני עובדת עם הילדים על ההבנה שלאמונה ולמחשבה יש כוח אדיר. לאחר מכן אני עוזרת להם לכוון את המחשבות למקום נעים יותר ומיטיב עבורם – זאת באמצעות תרגילים קלילים ומהנים (שמותאמים גם לגיל הילד או הילדה).
טיפול רגשי לילדים וטכניקות ההרפיה וההירגעות עוזרות לילדים להתמודד עם אותן חרדות ופחדים שעדיין צצות, ובפרט בתחילת התהליך. כשהילד או הילדה לומדים "לנצח" את החרדה הם זוכים לחיזוק של ממש לביטחון העצמי שלהם, ומבינים שזו שאינה גזירת גורל אלא אפשר לחיות אחרת.
טיפוח תחושת המסוגלות חיוני לצורך העלמת חרדה אצל ילדים, ומהווה רווח נוסף לטיפול – מפני שהערך העצמי המשופר בא לידי ביטוי בתחומי חיים רבים.
שילוב ההורים בטיפול בחרדה או הפחד של הילד
דגש נוסף כאשר עוברים טיפול בפחדים אצל ילדים הוא שילוב מושכל של ההורים – גם מפני שהם כאמור עלולים להיות בעצמם המקור של אותה חרדה, וגם כדי לספק להם הכוונה חיונית להתנהלות נכונה (גם בזמן שגרה וגם כשהילד או הילדה חווים התקף חרדה). בהמשך העמוד תמצאו טיפים שאפשר, וכדאי, ליישם כבר עכשיו כדי לשפר את המצב.
הפרעות חרדה שכיחות אצל ילדים
* חרדה חברתית – חרדה מפני אינטראקציות חברתיות וסיטואציות חברתיות. ילדים שסובלים מחרדה חברתית נמנעים מקשר עין, חוששים לענות על שאלות בכיתה, מתביישים לאכול ליד אנשים, נוטים להתחמק ממפגשים חברתיים, ולרוב מתאפיינים גם בערך עצמי ירוד.
* חרדת נטישה – חרדה שמופיעה כשהורה מתמודד עם מחלה קשה (פיזית או נפשית), אבל לא רק: יש גם מקרים שבהם הילד או הילדה חרדים מפני מצבים שבהם ההורים שלהם לא יכולים להיות איתם (כולל למשל בגן), וכן מקרים שבהם מקור החרדה הוא פחד עז מפני נתק רגשי עם ההורים.
* פוביה ספציפית – למשל חרדה מפני כלבים, מים, שימוש בשירותים של בית הספר וכו'.
* הפרעת חרדה טורדנית כפייתית (OCD) – מחשבות טורדניות בלתי נשלטות, כגון "משהו רע יקרה לאמא ואבא", "פורצים ייכנסו אלינו הביתה" וכו'. כדי להתמודד עם החרדה, הילד מבצע פעולות מסוימות שוב ושוב, לעיתים כאלה הקשורות למושא החרדה ולעיתים כאלה שקשה לראות קשר ישיר ביניהן לבין גורם ה"סכנה".
* הפרעת חרדה מוכללת – חששנות מוגזמת שפוגעת במידה ניכרת בתפקוד היומיומי של הילד או הילדה, ביחס לגיל שלהם.
* התקפי חרדה – מצב שבו פחד עוצמתי במיוחד מייצר סימפטומים כמו רעידות, בחילות, כאבי ראש ועוד. ההתקף נמשך זמן קצר אבל הוא אינטנסיבי מאוד, ובחלק מהמקרים מתפתחת גם חרדה מפני הופעת התקף חרדה נוסף.
* פוסט טראומה – מצב שבו אירוע קשה מהעבר "חוזר" אל הילד או הילדה, שחיים אותו מחדש באמצעות סיוטים או פלשבקים.
טיפים להורים לילדים עם הפרעת חרדה או פחדים
1. לגלות ערנות – חרדה עלולה לפגוע במידה ניכרת באיכות החיים של הילדים וגם בהתפתחות שלהם, ולכן חשוב לשים לב לכל סימפטום אפשרי של חרדה (רעד, הזעת יתר, דופק מהיר, כאבי בטן, בחילות, קושי להירדם, סיוטים, רגרסיה, התפרצויות זעם, פגיעה בתפקוד).
2. לא להגיד "אין לך ממה לפחד" – חרדה היא פחד לא רציונלי, כך שניסיונות הרגעה ללא טיפול בשורשי החרדה לא ישפרו את המצב (ואף עלולים להחמיר אותו, בגלל שהילד מרגיש שהוא לא יכול לסמוך על ההורים שלו).
3. לא לגונן יתר על המידה – גוננות יתר גורמת לילד לתפוש את העולם כמסוכן יותר מכפי שהוא באמת, וזוהי קרקע פורייה להתפתחות חרדות.
4. לעודד את הילד או הילדה לשתף אתכם – בכל תחושה או רגש שנוצרים אצלם במצבים שונים, ובכל הפחדים שהם מתמודדים איתם.
5. לתמוך בפיתוח תחושת המסוגלות – אחד המרכיבים של טיפול בחרדה אצל ילדים הוא כאמור טיפוח תחושת מסוגלות. רצוי שההורים יקחו בכך חלק ויפרגנו לילד או לילדה על הצלחות.
6. תרגול טכניקות לרגיעה – בנוסף, כדאי לעזור לילדים לתרגל טכניקות הרפיה שמפחיתות חרדה.
איילת קרניאל עזרא מתמחה בטיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים ובעלת נסיון של שנים בטיפול בכך.
התקשרו עכשיו!