מעבר משלב 2 לשלב 3 של שינה עמוקה עלול להיות מלווה בחרדות שינה. התקפי חרדה ליליים מסוגלים להשפיע לרעה על איכות השינה ולרוב הם מביאים עמם פגיעה בבריאות הנפשית והפיזית, על כל המשתמע מכך.
מחקר עדכני שניסה לבחון את הקשר בין שינה לבין חרדות שינה, אשר פורסם על ידי ד״ר Luc Staner, מצא כי בין 24% ל-36% מהמשתתפים במחקר שסבלו מאינסומניה, סבלו גם מחרדות שינה.
חרדות שינה מהוות סימפטום פוטנציאלי לחרדה כללית (GAD) או אפילו מקרים פוסט טראומתיים (PTSD). חרדות קשות או קלות הן ההפרעה הנפשית הנפוצה ביותר בקרב האוכלוסייה הכללית, וכפי שהן עלולות לבוא לידי ביטוי במהלך השינה, כך הדבר יכול לקרות גם במצבים אחרים בחיים.
מוזמנים לקרוא גם על סימנים להתקף חרדה >>
הפרעות שינה – תופעה נפוצה יותר מכפי שנהוג לחשוב
קרוב לשליש מהאוכלוסייה הבוגרת מדווחת על קשיי הירדמות, כאשר הקושי להירדם לרוב קשור בחרדת שינה, GAD, OCD, תסמונת פאניקה ואף פוביות. 95% מהמקרים של הפרעות השינה נעוצים בהפרעה נפשית, ואילו רק 5% הנותרים מקורם בהפרעות פיזיולוגיות.
חרדות שינה וקשיים בשינה ניתנים להקלה באמצעות נטילת תרופות הרגעה מקבוצת הבנזודיאזפינים. קלונקס, ואליום, ואבן, סטילנוקס – כל התרופות הללו נחשבות לנפוצות בקרב אלו הסובלים מהפרעות שינה שלא עוברות מעצמן או בדרך אלטרנטיבית. גם תרופות אנטי היסטמינים מסייעות בהרגעת הגוף ושיפור השינה, על אף שאינן מוגדרות מטבען לטיפול בהפרעות שינה.
טיפול CBT לחרדות שינה
באמצעות טיפול בחרדות CBT ניתן לטפל בשורש הבעיה שמובילה להופעה של חרדות השינה. במקום לעשות שימוש בתרופות קונבנציונליות, ניתן לבחור באפיק טיפולי, במסגרתו לוקחים חלק בתכנית שמותאמת למטופל, ובה מושם דגש על חינוך לשינה איכותית ובריאה. מדובר בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי שכרוך ב-10 עד 20 פגישות, ובו לומדים על טכניקות ושיטות לשיפור איכות השינה ולהתמודדות עם חרדת שינה. הטיפול נחשב לבחירה מועדפת בעבור אלו שרוצים לשים סוף להפרעות השינה אחת ולתמיד.
איילת קרניאל מטפלת CBT, מומחית בטיפול בחרדה ודיכאון בשיטת CBT, והיא תשמח להיות זו שתביא לשיפור ניכר באיכות השינה שלכם, וכנגזרת מכך גם לשיפור באיכות החיים. היא מטפלת גם בחרדת נהיגה, חרדת בחינות, בחרדת כלבים ועוד.