תפריט
עקבו אחרינו:
טיפול רגשי לילדים אשר מתבצע בתל אביב על ידי הוא תהליך, או אם תרצו מסע – לאו דווקא ארוך. למסע שותפים הילד או הילדה, ההורים (אחד מהם או שניהם) וכמובן המטפלת. לכל טיפול יש מטרות ספציפיות – למשל להעלים בעיות רגשיות, חרדות חברתיות, לסייע לילד להתמודד עם אובדן במשפחה, לפתור הפרעות התנהגותיות ועוד – ודרך מדויקת וממוקדת שמובילה אל המטרה שנבחרה. האמצעים מותאמים לגיל הצעיר יחסית: אמנם הילדים של המאה ה-21 בוגרים ומודעים יותר מבעבר, אבל גם כך יש הבדלים בין טיפול בילדים לבין טיפול רגשי למבוגרים (פירוט בהמשך העמוד).
העזרה שמושיטה מטפלת רגשית לילדים, משמעותית מאוד עבורם. כבר בשלב ראשון היא מעניקה לילד או לילדה הזדמנות להיפתח, לשתף אדם אחר בכל מה שעובר עליהם, לדבר על הכל בלי חשש לביקורת או לשיפוטיות ולמעשה לפרוק לחצים ומתחים שעלולים להתפתח כבר בגיל צעיר מאוד.
טיפול רגשי לילדים על ידי אשת המקצוע המנוסה עוזר לילד להבין טוב יותר את מציאות חייו, לקבל גם את הקושי הרגשי או כל מצוקה אחרת ולדעת להתמודד איתם בהצלחה.
תועלת נוספת שמושגת בזכות הטיפול אשר עוברים הילדים היא חיזוק הדימוי העצמי וכתוצאה מכך שיפור הביטחון העצמי. מרגע שהילד או הילדה הופכים לחלק מקבוצה, כלומר כבר בשלב הגן וביתר שאת אחרי המעבר לבית הספר, מתחיל העיסוק בשאלות הזהות העצמית והמקום בחברה. ככל שמתבגרים, כך לסוגיות אלה יש משקל הולך וגדל בחיים, וילדים שעברו את התהליך בגיל צעיר מוכנים יותר לכך ושלמים יותר עם עצמם גם בשלבים מאוחרים יותר. עוד כדאי לדעת שבמובנים רבים ילדים בשלים לעבור תהליך רגשי אפילו יותר ממבוגרים – משום שעדיין לא התקבעו אצלם אמונות חוסמות או הרגלים מזיקים, והם פתוחים הרבה יותר לשינויים בתפישת העולם ובהתנהגות. בהתאם מומלץ להורים להתנהל באחריות, ולסייע לילדיהם שמתמודדים עם מצוקה מסוימת בעזרת אשת המקצוע המתאימה.
הטיפול מצליח כאמור לפתור קשת רחבה מאוד של בעיות. הדגש העיקרי בשלב הראשון הוא להבחין במצוקה של הילד או הילדה, ולהגיע אל מטפלת רגשית. בפרט מומלץ לעשות זאת במצבים הבאים:
הפרעות התנהגות – התנהגות אלימה והתקפי זעם פוגעים קודם כל בילד או בילדה. בני ובנות גילם יתרחקו מהם, הם יחוו קשיים רבים במסגרת החינוכית ובסופו של דבר גם המשפחה תתקשה להכיל את ההתנהגות הבעייתית והילד ירגיש דחוי ואפילו "פגום".
היעדר אינטראקציות חברתיות – ילדים זקוקים לפעילויות עם בני ובנות גילם. כשילד מעדיף להתבודד, או לא מצליח ליצור קשרים חברתיים יציבים ומיטיבים עבורו, זוהי נורת אזהרה – וסיבה טובה למצות את האופציה של טיפול.
רגרסיה – ילדים אמורים להתפתח באופן קבוע ולהתקדם, כלומר לשפר את רמת התפקוד שלהם, בכל המובנים, ככל שהם גדלים. רגרסיה היא מצב שבו הילד חוזר לדפוסי התנהלות ישנים: הרטבת לילה, שימוש במוצץ, דיבור ילדותי שלא תואם את הגיל ועוד. רגרסיה לפרק זמן קצר היא תופעה טבעית, אבל אם היא מתמשכת סביר להניח שזוהי החצנה של מצוקה פנימית.
תפקוד לקוי בבית הספר – בין אם מבחינת ההישגים הלימודיים, בין אם מבחינת ההתנהגות ובין אם מבחינה חברתית.
אכילה רגשית – השמנת יתר היא תופעה נפוצה אצל ילדים וההשלכות שלה על הבריאות עלולות להיות חמורות. כשהסיבה למשקל העודף היא אכילה רגשית, גם הפתרון הוא בתחום הרגשי, כלומר טיפול מתאים.
אירוע טראומתי – בין אם כזה שהילד חווה בעצמו ובין אם כזה שהיה עד לו. טראומה יכולה להיות מוות של אדם קרוב (לרבות חיית מחמד אהובה), חרם מרושע, אלימות מינית, גירושין קשים במשפחה ועוד. ככל שמקדימים לעבד באופן מקצועי ונכון את הרגשות שהציפה הטראומה, כך גדל הסיכוי להניח אותה מאחור ולהתפתח בלי צלקות נפשיות קשות.
בכל המצבים הנ"ל חשוב למצוא מטפלת בילדים עם ניסיון ספציפי וכן מיומנות בשיטות שמתאימות לגיל הצעיר.
ישנן שתי שיטות אפקטיביות במיוחד: CBT ואימון אינטגרטיבי. גם אימון CBT מותאם לילדים וגם אימון אינטגרטיבי מצליחים לייצר שינוי מקיף ובה בעת עמוק ויציב. יתרון משמעותי נוסף של שיטות אלה הוא היותן ממוקדות, כך שאין צורך בתהליך ארוך מאוד ואפשר ליצור את מציאות החיים הרצויה גם תוך מספר מצומצם יחסית של מפגשים.
אימון CBT הוא למעשה טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy). המרכיב הקוגניטיבי כולל בחינה יסודית של דפוסי המחשבה הקיימים אצל הילד או הילדה. כבר בגיל צעיר אפשר לשמוע ילדים אומרים משפטים כמו "אני לא טוב בכלום", או "לא אוהבים אותי" – אמירות שנשענות על מחשבות שליליות ואמונות חוסמות. vמטפלת אמונה על ביעור המחשבות השליליות והמרתן בדפוסים חדשים שיובילו לחיים טובים יותר. המרכיב ההתנהגותי נועד לסייע לילד או לילדה להתמודד בהצלחה עם גירויים שהם תופשים כמאיימים. בחלק הזה של אימון CBT משולבים גם יצירה ומשחקים, ועבודה רבה בדמיון. בדרך זו ניתן להיפטר למשל מחרדת כלבים, חרדות חברתיות אצל ילדים ועוד. בנוסף עשוי המרכיב ההתנהגותי להקנות לילדים כלים אפקטיביים למניעת התפרצויות זעם או התנהגויות לא רצויות אחרות, ובכל מקרה החיבור בין הקוגניטיבי להתנהגותי מייצר סינרגיה רבת עוצמה.
אימון אינטגרטיבי שניתן ע"י איילת קרניאל עזרא, מטפלת בעלת ניסיון רלוונטי הוא טיפול שמתייחס באופן הוליסטי לכל מרכיבי החיים: רגשות, תחושות, דיבור, כוונות, התנהגות, אמונות ועוד. באמצעות האימון האינטגרטיבי הילד או הילדה לומדים להתחבר למי שהם באמת, ובפרט לחוזקות שלהם, לכישרונות וליכולות. בהתאם מתפתחת אצלם אמונה ביכולת להתמודד עם אתגרי החיים. עוד תועלת בולטת של האימון האינטגרטיבי היא פיתוח מיומנויות תקשורת טובות יותר, ובזכותן האפשרות להביע רגשות, כולל שליליים, במילים מדויקות ולא בהתנהגות לא רצויה. כמו כן מושם דגש על התבוננות רחבה יותר במציאות ולא רק מנקודת המבט של הילד או הילדה. כשהילדים לומדים לזהות גם את הרצונות, החששות וההעדפות של הזולת (הורים / אחים / חברים), משתפרות מאוד האינטראקציות החברתיות שלהם.
מצד אחד, טיפול רגשי חברתי לילדים או כל טיפול רגשי אחר דומה לטיפול במבוגרים: כפי שניתן לסייע לאדם מבוגר להתמודד עם מצוקה רגשית, כך ניתן לפתור בעיות דומות אצל ילדים – ואפילו מהר יותר, בזכות היכולת שלהם להשתנות בקלות ובפרט בהנחיית אשת מקצוע מיומנת.
מצד שני, ישנם גם הבדלים לא מבוטלים. ראשית, מטפלת בילדים מקפידה לערב בתהליך גם את ההורים. בחלק מהמקרים ההורים – אחד מהם או שניהם – יהיו נוכחים פיזית במפגש, ובפרט כשמדובר בילדים קטנים. במקרים אחרים ההורים מקבלים עדכונים שוטפים לגבי התקדמות התהליך וגם עצות והנחיות להתנהגות נכונה יותר שלהם עצמם.
עוד הבדל הוא אופן הטיפול. אם אצל מבוגרים בדרך כלל הבסיס הוא שיחות וצלילה אל אותם רגשות עמוקים שעלולים להיות מודחקים, אצל הילדים ישולבו בתדירות גבוהה יותר אמצעים כמו משחקים, יצירה, ציור, דמיון ועוד. יחד עם זאת חשוב להדגיש שגם מבוגרים יכולים להיתרם מטיפול באמנות למשל, ואילו ילדים, ובוודאי אלה בני ה-10-12, יכולים לנהל שיחות בוגרות אחרי שהם מרגישים בטוחים.
הבדל שלישי הוא הפתיחות לטיפול. מבוגרים מגיעים מיוזמתם למטפלת כזו או אחרת, ולכן ישנה כוונה להפיק את מלוא הרווחים האפשריים מהתהליך (גם אם תת המודע עלול להניח מכשולים בדרך). במקרה של טיפול בילדים, לעיתים הילד משתף פעולה כבר מהרגע הראשון אבל ייתכן גם מצב שבו הילד או הילדה מגיעים עם התנגדות – מטפלת מיומנת תדע לפוגג את ההתנהגות ביעילות, וליצור אמון מלא בינה לבין המטופלים הצעירים כך שגם הם יוכלו להפיק רווח משמעותי מהטיפול.
מטפלת רגשית היא אשת מקצוע שעל כתפיה מונחת אחריות רבה. כל טיפול בילד או בילדה מחייב התנהלות רגישה במיוחד, גם בגלל הצורך ליצור יחסי אמון שיאפשרו פתיחות וכנות, וגם מפני שלתהליך ישנה השפעה עצומה על איכות החיים של הילדים – גם בהווה וגם בעתיד. במקביל לביסוס אמון מלא, המטפלת לומדת להכיר את המטופלים הצעירים, כולל מבעד למחסומים (מודעים ולא מודעים) שהם מקיפים את עצמם בהם. היכולת לראות את האישיות המזוקקת, כולל פחדים ותקוות ומתחים ואמונות, היא זו שמובילה לשיפור המבוקש בחיי הילד או הילדה, ובעקבות זאת בחיי המשפחה כולה.
התהליך עצמו כאמור עשוי להיות ממוקד וקצר מועד. בפרט כך הדבר כשנבחר טיפול CBT לילדים או אימון אינטגרטיבי. בדרך כלל ניתן כבר לאחר מפגש או שניים וזיהוי הבעיות שאיתן מתמודדים הילדים להעריך את משך הטיפול המומלץ. המקום שבו נערכים המפגשים הוא הקליניקה של המטפלת, בה יש מגוון של משחקים, יצירות, ספרים ועוד. בהתאם לגיל הילדים נקבע גם אופן המעורבות של ההורים, לרבות נוכחות במפגשים עצמם כשהילדים קטנים.
הטיפול כולל שיחות, משחקים, יצירה, עבודה בדמיון ועוד פעילויות שמסייעות לילדים להציף את המחשבות השליליות והאמונות המגבילות, ובעצם לשתף את מה שמכביד עליהם – כדי שאפשר יהיה להקל על הקושי ולמצוא מענה לכל הנ"ל. בסיום כל מפגש ניתנת הכוונה להורים על-מנת שיוכלו לעזור לילד להטמיע את רווחי הטיפול. המאפיינים הייחודיים של הטיפול הופכים את האופציה הזו לאפקטיבית מאוד גם בגילאים צעירים, וכשלוקחים בחשבון שהילדים של היום נאלצים להתמודד במקרים רבים עם מציאות מורכבת, הרבה יותר מזו של הדורות הקודמים, אפשר להבין מדוע הטיפול הוא למעשה מתנה לחיים. באופן טבעי הפקת מלוא התועלת האפשרית מהטיפול הרגשי תלויה בבחירה נכונה של המטפלת.
שיקולים נוספים בבחירת מטפלת לילדים עשויים להיות שיקולים טכניים כמו נוחות הגעה, מרחק מהבית, חנייה בקרבת מקום, מחיר וכו'. אי אפשר להתעלם מהם, מה גם שגידול ילדים הוא משימה תובענית וזמן הוא משאב יקר ערך – אבל מצד שני גם לא כדאי לייחס להם משקל גדול מדי, משום שבסופו של דבר המטרה היא שיפור חיי הילד או הילדה.
איילת קרניאל עזרא היא מטפלת רגשית בעזרת שיטת CBT בעלת ניסיון רב בעבודה עם ילדים ובני נוער. כמו כן מבצעת איילת אימונים אינטגרטיביים לבני ובנות כל הגילאים עם דגש על הגיל הצעיר. אל עולם הטיפול הרגשי הגיעה איילת לאחר שנים רבות של עבודה כרוקחת, ומתוך הבנה כי כדי לעזור באמת לבני אדם, ובמיוחד ילדים, אין די בתרופות אלא נדרש טיפול עמוק יותר – טיפול רגשי. תחושת השליחות, ומחקר מעמיק לגבי שיטות טיפול שונות, הובילו אותה ללמוד CBT ולאחר מכן להמשיך לשכלל את היכולות שלה.
החיבור של איילת לילדים מידי ואמיתי, גם בזכות היותה אמא ל-3, גם בזכות היכולות המקצועיות וגם בזכות האישיות המכילה שרואה את המטופלים בגובה העיניים. כל טיפול רגשי לילדים בתל אביב בקליניקה המרווחת והנעימה הוא מסע משותף של גילוי עצמי, גילוי חוזקות, פיתוח יכולות והעצמה ממשית. לאורך השנים שבהן היא מטפלת בילדים טיפלה איילת בהצלחה בילדות וילדים בטווח רחב של גילאים, החל מסביבות גיל 5. במקרים רבים היא מקבלת פידבקים חיוביים גם לאחר שנים רבות – ממי שמעידים כי שינתה לטובה את חייהם והעניקה להם כלים שמהווים בסיס להתנהלות אופטימלית גם בשלבים מאוחרים יותר בחיים. מאפיינים נוספים שבאים לידי ביטוי בכל טיפול רגשי לילדים הם היושרה המלאה של איילת, המחויבות המוחלטת שלה למטופלות ולמטופלים והשלווה שבה היא מובילה את התהליך גם ברגעים מורכבים וכואבים.
השאירו פרטים:
איילת קרניאל עזרא
מאמנת ילדים ונוער
ומטפלת קוגניטיבית
התנהגותית בילדים
ומבוגרים
© כל הזכויות שמורות
הציגו את עצמכם ואני אחזור אליכם תוך זמן קצר.