כישורים חברתיים לילדים

    זקוקים לייעוץ ? לשיחת היכרות ללא עלות השאירו פרטים עכשיו



    קשרים חברתיים הם מרכיב חיוני בהתפתחות של כל ילד וילדה, וגם מקור לשעות רבות של הנאה לאורך כל הילדות. כדי לפתח קשרים מיטיבים ויציבים, נדרשים כישורים חברתיים לילדים – ולא לכולם יש אותם. ללא המיומנויות החברתיות הנחוצות, עלולה להיגרם פגיעה של ממש באיכות החיים של הילדים, גם בהווה וגם בעתיד, ולכן האחריות ההורית מחייבת לעזור להם. על סמך הניסיון שצברתי, פיתחתי תהליך ייעודי להענקת כישורים חברתיים לילדים שכולל עבודה משותפת גם עם ההורים. המידע בעמוד זה יסייע לכם להבין אם התהליך מתאים גם לכם ולילדכם, ובאופן כללי לקבל מידע רלוונטי ומועיל.

    כישורים חברתיים לילדים – 3 המיומנויות החברתיות החיוניות ביותר

    כשמדברים על כישורים חברתיים לילדים יש 3 מיומנויות מרכזיות:

    א. להבין את הסיטואציה – הבסיס להתנהלות נכונה הוא הבנת הסיטואציה. לשם כך נדרשת יכולת להתבונן באחרים ובהתנהגות שלהם, וכן יכולת ללמוד לפרש כל מצב. ילד או ילדה שלא מצליחים להבין מה מתרחש סביבם מבחינה חברתית עלולים להתנהג באופן חריג, להיתפש כמשונים ובעיקר לא להביא לידי ביטוי את מי שהם באמת.

    ב. לצפות מראש את התגובות – כל פעולה של הילד או הילדה מובילה למבחר תגובות מצד הסביבה. בהתאם המיומנות החברתית הבסיסית השנייה היא היכולת לצפות מראש מה תהיה התגובה ביחס להתנהגויות שונות. ללא היכולת הזו הילד עלול להיתקל בתגובות שליליות למרות שלא הייתה לו שום כוונה לפגוע, רק מפני שלא העריך נכון את ההשפעה של הבחירה שלו על הזולת.

    ג. לממש את הבחירה הנכונה – אחרי שהילד או הילדה מזהים במדויק את הסיטואציה, וגם יודעים מהי ההתנהלות המיטבית, כלומר זו שתוביל לתוצאה הרצויה מבחינתם מצד הפרטנר או הפרטנרית לאינטראקציה החברתית, עדיין נדרשת עוד מיומנות: לפעול בהתאם להבנה. באופן לא מפתיע יש לא מעט ילדים בכל הגילאים שמתקשים לתרגם תובנות והחלטות טובות למעשה הרצוי – למשל בגלל ביישנות אצל ילדים או חרדה, או דווקא ההפך, עקב אימפולסיביות.

    Social skills.
    כישורים חברתיים.

    אילו נזקים עלולים לגרום כישורים חברתיים לקויים?

    התרומה של כישורים חברתיים לילדים היא כאמור עצומה. כשמגיעים אליי ילדים ללא הכישורים החברתיים הנ"ל, ולא משנה מה הסיבה לכך, אפשר לזהות אצלם ביטחון עצמי ירוד, תחושת תסכול ובמקרים רבים גם עצב. ללא אינטראקציות חברתיות תקינות מתפתחת בדידות, שמהווה מקור לקושי רגשי בכל גיל, ובוודאי בשלב החיים שבו כולם משחקים ביחד ובילויים משותפים תופסים חלק נכבד מהזמן הפנוי.

    בהקשר זה חשוב לי לציין שכמות החברים לא בהכרח מעידה על רמת הכישורים החברתיים: כשלילד או לילדה יש יחסית מעט חברים, אבל האינטראקציות איתם בריאות ומהנות, סביר להניח שהילדים מקבלים מאותם קשרים את כל מה שקשרים חברתיים אמורים לספק (תחושת מוגנות, דימוי עצמי חיובי, גישה למידע מועיל, משחקים כיפיים ועוד). מצד שני ייתכן מצב שבו לילד יש לכאורה חברים רבים, אבל בפועל הוא לא מצליח לשמור על הקשרים ובנוסף האינטראקציות עם בני/בנות גילו מתאפיינות בכעסים, התפרצויות ותחושות שליליות.

    שלב ראשון: זיהוי דפוסי ההתנהגות של הילד או הילדה
    השלב הראשון בתהליך המובנה הוא היכרות עם הילד ועם האופן שבו הוא מתנהג בסביבות שונות: בבית, בגן או בבית הספר ועוד. לשם כך אני מבקשת מההורים לענות על מספר שאלות: האם הילד יודע לזהות את הרצונות והצרכים שלו? האם הוא מביע אותם? איך? האם בקבוצה הוא מנסה לתפוס מקום כשולט, או שמא הוא נגרר / נמנע? איך הוא מגיב לסמכות ולגבולות? מהו סף התסכול שלו? האם יש התפרצויות זעם ואם כן באיזו תדירות? ועוד.

    במפגש ההיכרות הראשוני, שכולל כמובן גם את ההורים וגם את הילד, אני מתחילה להבין את הדינמיקה המשפחתית, ואת הדגשים החשובים לכל אחד מבני המשפחה. תמונת המצב שאני מקבלת מהווה בסיס לתוכנית עבודה מותאמת אישית לילד ולמשפחה.

    אימון לפיתוח וטיפוח מיומנויות חברתיות חיוניות

    כשהמטרה היא כישורים חברתיים לילדים, תהליך האימון אצלי נשען על הגדרת ערכים וגבולות של ההורים. מה חשוב להם להעביר לילד ואיך הם רוצים לראות אותו כבוגר. החזרת הסמכות ההורית עוזרת לילד או לילדה להבין שיש מי ששומר ומגן עליו. בנוסף, אני מלמדת את ההורים והילדים לדבר בשפה רגשית. באמצעות שפה זו הילדים יכולים לדבר את הרצונות והצרכים שלהם, ולא פחות חשוב, להיות קשובים לרצונות של האחר, כלומר הפרטנר או הפרטנרית בכל אינטראקציה חברתית.

    תקשורת מדויקת ומלאה הכרחית כדי לייצר אינטראקציות שמספקות נחת והנאה לכל הצדדים. כמו כן הילדים שלפני התהליך נטו להתפרץ כשהסיטואציה לא התנהלה בדיוק כפי שציפו, לומדים בעזרתי לכבד את הצד השני. הם מבינים הרבה יותר טוב את הסיטואציה, מודעים לאימפקט השלילי של הכעס שלהם ולכן הוא הולך ופוחת, עד שמתפוגג כליל.

    התועלת הכפולה של טיפול להקניית מיומנויות חברתיות לילדים

    כישורים חברתיים לילדים הם כלי מופלא. בזכותו הם מרוויחים חברים טובים ואינטראקציות מהנות, ועוד תועלת היא פיתוח תחושת מסוגלות – כשילד שהתקשה בחברת בני גילו לומד "לפצח" את הסוד של יצירת קשרים טובים, ההצלחה מלמדת אותו שיש לו את היכולת להתמודד עם קשיים. תחושת המסוגלות עשויה לשפר את ההישגים בלימודים ובתחומים אחרים. תועלת נוספת היא העלייה במפלס הביטחון העצמי, וגם היא מתורגמת לשיפור בהיבטי חיים רבים.

    כישורים חברתיים לילדים – טיפים להורים

    לא לכפות מפגשים – כשלילד אין את הכישורים החברתיים הנחוצים, מפגשים לא יקדמו אותו ואף עלולים להזיק לו עקב תחושת הכישלון (ובפרט אם המפגש לא התרחש מיוזמתו אלא נכפה עליו).

    * לא להתערב – גם כשהילד או הילדה שלכם טועים, ואפילו מתפתח ריב, רצוי להשתדל לא להתערב – מפני שההתערבות של ההורים גורמת לילד להרגיש שהוא עצמו לא מסוגל להסתדר עם חברים. ההמלצה הזו לא תקפה כמובן כשיש סכנה לפגיעה פיזית, ובכל מקרה אחרי שהסיטואציה מסתיימת, אפשר לשקף אותה לילד מנקודת המבט של ההורה.

    לתת דוגמה – אחד הדברים החשובים ביותר שאתם יכולים לעשות כדי להעניק כישורים חברתיים לילדים שלהם הוא לתת דוגמה טובה, כלומר להתנהל כפי שהייתם רוצים שהילד שלכם יתנהל (ובנוסף כדאי גם לשקול טיפול מקצועי).

    מה היה לנו עד עכשיו?
    איילת קרניאל עזרא
    איילת קרניאל עזרא

    איילת קרניאל עזרא, מומחית באימון ילדים ונוער ובטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). עוסקת בטיפול מעל 20 שנה. בעלת קליניקה המשלבת אימונים וטיפולים המותאמים אישית. מאמנת ילדים החווים קשיים רגשיים, חברתיים, התנהגותיים ולימודיים מהגיל הרך ועד תיכון. מטפלת בחרדה, דיכאון, תקיעות ופוביות שונות במבוגרים. בעלת ניסיון רב בטיפול בקהילה. בוגרת אוניברסיטת באר שבע, בית הספר לרוקחות באנגליה, אוניברסיטת תל אביב, מכללת וינגייט, בית הספר למאמנים מכון "דרך הדעת", המרכז לאימון וטיפול קוגניטיבי התנהגותי ועוד.

    לתיאום שיחת ייעוץ

    הציגו את עצמכם ואני אחזור אליכם תוך זמן קצר.

    Call Now Button דילוג לתוכן