ביטחון עצמי גבוה מספיק ויציב הוא משאב חיוני בכל גיל, ובפרט אצל ילדים. להורים יש חלק משמעותי בבניית ערך עצמי נאות אצל הילד או הילדה, ולכן כדאי לדעת איך עושים זאת נכון, וגם למה כל כך חשוב להעלות את מפלס הביטחון.
התפקידים החשובים של הביטחון העצמי בגיל הילדות
ביטחון עצמי, שנשען על ערך עצמי גבוה, מאפשר לילדים גם ליהנות מהחיים וגם להתפתח באופן מיטבי. ילד שבוטח ביכולות שלו ייצור קשרים חברתיים מוצלחים, ילדה שמאמינה בעצמה תצליח ללמוד בלי קשיים מיותרים (גם במסגרות הפורמליות וגם באלה הלא פורמליות), ובאופן כללי ביטחון יציב בגיל הילדות מאפשר להתמודד טוב יותר עם כל אתגר – ולכן מהווה בסיס לחיים טובים גם בעתיד.
טיפים ליצירת תחושת ערך עצמי גבוה אצל ילדים
הדרך האפקטיבית ביותר עבור הורים ליצור ערך עצמי גבוה אצל הילדים היא לאפשר להם מקסימום שליטה בחייהם – כמובן בהתאם לגילאים שלהם. למשל, מה להחליט מה ללבוש לגן (ואם יש קושי שמייצר עיכוב, להחליט כבר ערב לפני, בלי לחץ זמן). טיפ נוסף הוא להשתדל לפרגן לילדים כמה שיותר, ולא להסתפק במחמאות כלליות אלא לפרט – לדוגמה, במקום "איזה יופי" על ציור של הילד, לציין לטובה את הצבעוניות, את בחירת האובייקטים, את הקווים הישרים (או המעוגלים) וכו'.
דרך התנהגות נוספת שכדאי לאמץ היא התייחסות גם למאמץ ולא רק לתוצאה, ופרגון גם על כך. כמו כן כדאי להימנע מהשוואות לאחרים, אלא להתמקד בחוזקות וגם בחולשות של הילד עצמו (בעדינות!). ביטול הרגשות של הילד או הילדה עלולים לפגוע בערך העצמי שלהם, וכך גם ביקורת לא הכרחית.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לחיזוק הביטחון העצמי
ישנם מצבים שבהם ההורים מנסים אבל לא מצליחים להגיע למצב שבו רמת הביטחון העצמי של הילד או הילדה גבוהים מספיק. חשוב לזכור בהקשר זה שגם הסביבה וגם הגנים משפיעים על הערך העצמי, ולכן במצבים אלה מומלצת פנייה לעזרה מקצועית.
השיטה האפקטיבית ביותר לבניית ביטחון עצמי בגיל הילדות היא CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי. המהות של שיטת טיפול זו היא התייחסות למחשבות ושינוי האופן שבו הילד מסתכל על העולם ועל עצמו. לאחר שמשתנים דפוסי החשיבה, ההתנהגות תשתנה באופן טבעי, ובמקרה זה התוצאה תהיה ביטחון עצמי גבוה יותר.
איילת קרניאל עזרא היא מטפלת בשיטת CBT שהגיע לתחום מתוך רצון לעזור לבני אדם. הניסיון רב שצברה בעזרה לילדים ובני נוער בא לידי ביטוי גם כשהמטרה היא העלאת הביטחון העצמי.