התקף חרדה הוא התקף פחד המגיע באופן עוצמתי ופתאומי. מי שחווה התקף חרדה יחוש תחושה של חוסר אונים ושליטה מעורערת. התקף חרדה מאופיין בתסמינים פיזיים הדומים לתסמינים של התקף לב. הסימנים להתקף חרדה כוללים האצה של הדופק, זיעה קרה, בלבול ותחושה כללית של איבוד שליטה על הגוף, על הרגשות, ועל המחשבות.
אז מה עושים בהתקף חרדה? ישאל מי שחווה התקף פתאומי בעבר וחושש מהפעם הבאה. התשובה מתחלקת לשניים: דבר ראשון יש לפנות לעזרה מקצועית, אצל מטפל המכיר את התחום כדי לטפל בשורש העניין ולקבל כלים שיתמכו ויקלו את ההתמודדות אצל האדם שחווה את ההתקפים. בנוסף, חשוב לא להישאר לבד! ליידע את הסביבה הקרובה שלכם, משפחה קרובה וחברים טובים בבעיה כדי שהם ידעו להיות שם בשבילכם, לתמוך, להכיל ולעזור בשעת מעשה.
התקפי חרדה, מהם?
בגוף האדם קיימת מערכת הישרדותית. מערכת זו מופעלת כדי להגן על עצמנו במצבי סכנה. המערכת הזאת אחראית לשלושה מצבים אפשריים בהם הגוף שלנו מגן על עצמו במצבי סכנה שלושת המצבים נקראים FFF:
-Fight
במצב זה המערכת ההישרדותית מביאה את הגוף למצב מיוחד של לחימה בעת סכנה מוחשית הניצבת בפניו.
-Flight
מערכת ההישרדות מאפשרת לגוף שלנו בריחה ומנוסה מגורם הסכנה במהירות גבוהה בהרבה מהיכולת הרגילה שלנו לריצה.
-Freeze
אסטרטגיית הישרדות נוספת היא מצב הקיפאון שמהווה גם הוא דרך של הגוף שלנו להגן על עצמנו במצבים המזוהים כסכנה או איום.
שלושת המצבים הללו הם תוצאה של מערכת ההישרדות הטבעית הטמונה בנו. ולא רק בנו כבני אדם אלא גם בבעלי חיים. בעת הפעלת המערכת מופרשת במהירות כמות רבה של הורמונים שונים כאשר העיקרי בהם הוא האדרנלין. נוצר מצב של ערנות ודריכות מוגברת הנותנת לגוף תנאים אופטימליים שיסייעו לו לפעול להגנתו במהירות. הדופק המואץ גורם לזרימת דם מהירה לשריריםועל ידי כך מאפשרת יכולות גבוהות מהרגיל והמשך תפקוד יעיל גם בעת פציעה. הזיעה נועדה לקירור הגוף, לחלקלקות וגמישות ועל ידי כל להגן עליו.
בעת התקף חרדה הגוף שלנו מגיב בצורה הזו, ומפעיל את מערכת ההישרדות. חשוב שנבין את המנגנון הזה כדי שנדע ממה נגרם התקף חרדה, ומה עושים בהתקף חרדה.
מה עושים בהתקף חרדה?
טיפול בחרדות CBT יעיל מאוד במצבים של התקף חרדה, אשר לרוב אינו חד פעמי אלא חוזר על עצמו ופוגע באיכות החיים. בטיפול CBT קצר וממוקד, המטופל מקבל כלים מעשיים להתמודד עם תופעות ההתקף, הוא לומד מה עושים בהתקף חרדה, ונחשף בהדרגתיות ובאופן מבוקר למצבי חרדה שונים במטרה לשפר את דפוסי החשיבה.
בנוסף בטיפול CBT ירכוש המטופל כלים לניהול החרדה כדי שלא תגביל את התפקוד היומיומי. הוא ילמד מה עושים כדי לנהל ולהקל את הסימפטומים של התקף החרדה על ידי שימוש בטכניקות של נשימה והרפיה.
מוזמנים לפנות לאיילת קרניאל מטפלת CBT לטיפול בהתקפי חרדה, יש לה ניסיון בטיפול בחרדת כלבים ועם חרדת בחינות, חרדת נהיגה ועוד.