הקורונה אמנם כמעט ולא נוכחת בחיים שלנו ב-2022, אבל השנה המטלטלת שעברנו ב-2020 עדיין משפיעה על רבים מאיתנו. ההשפעה באה לידי ביטוי בתחומי חיים רבים – ואחד מהם הוא השכיחות הגבוהה יותר של קושי חברתי ואפילו חרדות חברתיות.
ריחוק פיזי שהפך לבידוד חברתי
כזכור, בשנת 2020 הוטלו בישראל 3 סגרים. הסגר הראשון, ברמות חומרה שונות, נמשך קרוב לחודשיים, וגם שני הסגרים הבאים נמשכו כחודש. פרקי הזמן המשמעותיים שבהם הוטלה מגבלה של ממש על אינטראקציות פיזיות בין בני אדם, וגם ההמלצות להימנע ממפגשים מרובי משתתפים בין הסגרים ולאחריהם, הובילו לתחושת בדידות אצל רבים ורבות.
ילדים שלמדו בזום לא זכו לאפשרות לתרגל מיומנויות חברתיות, וכך גם מבוגרים שעברו לעבוד מהבית. חשוב לזכור שגם לפני הקורונה קושי באינטראקציות בין-אישיות היה תופעה שכיחה יחסית, ולא מעט אנשים סבלו (ועדיין סובלים) מחרדה חברתית – קשיים וחרדות שהתעצמו בתקופת המגפה.
איך לחזור לשגרה מלאה ומועילה?
גם לאחר הגעת החיסונים, ולמעשה גם כשהמגפה שככה, לפחות בינתיים, יש לא מעט אנשים – גם גברים וגם נשים, גם צעירים וגם מבוגרים – שמתקשים מאוד לחזור לשגרה מלאה. מיומנויות חברתיות, בדיוק כמו יכולות אחרות, דורשות תרגול מתמיד, ואחרי בידודים (הן מכפייה והן מרצון) "שריר החברות" נחלש. על-מנת לחזק אותו מחדש ולעזור למי שסובל מחרדה בסיטואציות חברתיות נדרש טיפול מקצועי – והאופציה האפקטיבית ביותר היא טיפול התנהגותי קוגניטיבי.
איך הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מסייע ליצירת קשרים חברתיים מיטיבים?
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי – שיטה שמוכרת גם בראשי התיבות CBT, על בסיס הביטוי באנגלית Cognitive Behavioral Therapy – מצליח לשנות הרגלים במקרים רבים. הוא אפקטיבי מאוד גם כשהמטרה היא להיפטר מחרדה כזו או אחרת ובפרט חרדות חברתיות.
מהות העבודה בשיטה היא שינוי דרך החשיבה, ועל בסיס זה שינוי אופן ההתנהגות בסיטואציות שנתפשות כמאיימות. מטפלת מיומנת תזהה את הגורמים למחשבה שמפגש חברתי הוא אירוע בעייתי, ובעקבות זאת גם את התפקיד של החרדה בחיי המטופל או המטופלת. אין כמובן טעם להתכחש לחרדה – ודווקא כשמבינים מדוע היא חיונית, קל יותר לשנות את התפישה: להישאר עם מנגנוני הגנה בריאים וחיוניים אבל בלי הפחד העז והכלל לא מועיל. לאחר עדכון דפוסי החשיבה, ההתנהגות משתנה מעצמה ולאדם קל יותר לקחת חלק בפעילויות חברתיות. עוד כדאי לדעת כי CBT מאפשרת טיפול ממוקד וקצר טווח יחסית בכל בעיה ספציפית לרבות קושי חברתי בתקופת הפוסט קורונה.