שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים

    זקוקים לייעוץ ? לשיחת היכרות ללא עלות השאירו פרטים עכשיו



    ביטחון עצמי הוא נכס חשוב ואפילו קריטי בכל גיל, ובמיוחד אצל הילדים שלנו. לילד שמודע לחוזקות שלו ובוטח ביכולת שלו להתמודד בהצלחה עם אתגרים שונים יש סיכוי גבוה יותר אכן להצליח בהשוואה לילדים עם ביטחון עצמי נמוך. בהתאם בניית אמונה זו היא אחת המשימות המשמעותיות ביותר של ההורים, ובמידת הצורך רצוי לממש גם את האופציה של טיפול מקצועי. מבחינתי, שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים הוא תמיד מסע מרתק – ומעצים מאוד עבור הילד או הילדה.

    שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים – הנזק שגורם ביטחון עצמי נמוך

    דימוי עצמי נמוך אצל ילדים ובני נוער הוא מכשול מתסכל במיוחד. הסיבה לכך היא שלא מדובר במכשול חיצוני אלא בכזה שנמצא עמוק בתוך האישיות של הילד או הנער. מצד שני עובדה זו הופכת את הטיפול בבעיה לאפקטיבי ולכזה שמניב שיפור ניכר כבר תוך זמן קצר.

    מהניסיון שלי, ביטחון עצמי ירוד עלול לגרום להתחמקות ממשימות שנתפשות ע"י הילד או הילדה כקשות (גם אם בפועל הן פשוטות), קושי לקבל ביקורת, התקפי זעם אחרי הפסד במשחק (ואפילו נטייה לרמות כדי לנצח), ביקורת עצמית מופרזת, קשיי קשב וריכוז, התנגדות לסמכות (גם בבית וגם במסגרת החינוכית), תוקפנות עד כדי אלימות, מיעוט אינטראקציות חברתיות ובמקרים חמורים גם דיכאון, חרדות והפרעות אכילה.

    כמובן שלא אצל כל ילד בעל ביטחון עצמי נמוך יופיעו כל המאפיינים הנ"ל, אבל חשוב מאוד להיות ערניים – ואם מופיעים סימנים שונים לא להתעלם מהם אלא לעזור לילד להעלות את רמת הביטחון בעצמו.

    שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים
    שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים

    איך נוצר דימוי עצמי נמוך אצל ילדים ובני נוער?

    * הורים שרואים את הילדים שלהם כפגומים – כמובן שחלק מהאחריות ההורית היא למתוח ביקורת על ילד או ילדה כשהם מתנהגים בדרך לא נכונה, ובאופן כללי להצביע על טעויות ועל דרכים לתקן אותן – אבל כשמתייחסים אל הילד באופן כללי כבעייתי (גם אם הדבר נובע מדאגה כנה), התוצאה עלולה להיות ביטחון עצמי ירוד.

    * הורים שרואים את הילד שלהם כמושלם – עודף פרגונים ומחמאות אולי בונה אמונה ביכולות בשלב ראשוני, אבל כשהילד מתחיל לקבל פידבקים גם ממקורות אחרים, והם מציאותיים יותר, הוא מאבד את האמון בהורים ובכל החיזוקים שקיבל מהם. למעשה זהו אחד הגורמים הנפוצים להיווצרות דימוי עצמי נמוך אצל ילדים ובני נוער.

    * התמודדות לקויה עם כישלונות – אם למשל ילד לא מצליח להשלים פאזל לתגובה של ההורים יש השפעה עצומה על הביטחון העצמי העתידי שלו: הורה שירכיב במקום הילד את הפאזל או ישכנע אותו לעבור למשחק אחר ינציח את תחושת אי המסוגלות, ולעומת זאת הורים שיעזרו לילד להירגע, להסתכל שוב על החלקים ולהבין איך הופכים אותם לתמונה יעזרו לילד להתמודד גם עם כישלונות עתידיים – וזהו אחד המפתחות העיקריים של חיזוק ביטחון עצמי לילדים.

    * הקטנת הילד – בין אם באמצעות אמירות כמו "אני ההורה ואני מחליט" ובין אם בגלל הימנעות ממתן עצמאות (בהתאם לגיל כמובן). אפילו אחריות על חלק מהמטלות בבית עוזרת לילדים לפתח תחושת שייכות ומסוגלות ועל בסיס זה להעלות את מפלס הביטחון בעצמם.

    * היעדר גבולות ברורים – הורים רבים מעדיפים לזרום עם הילדים ולא להציב גבולות. הרצון מובן, ובעיקר כשהוא אנטיתזה לחינוך נוקשה שההורה עצמו סבל ממנו, אבל בפועל נגרם נזק לילד – גבולות עקביים ומוגדרים היטב, גם אם רחבים, מקנים לילד עוגן והופכים את העולם לפחות כאוטי ומלחיץ. כתוצאה מכך קל לילדים יותר לפתח ביטחון עצמי.

    שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים – טיפים ליצירת תחושת ערך עצמי גבוה אצל ילדים

    הדרך האפקטיבית ביותר עבור הורים לשפר את הביטחון העצמי אצל הילדים וליצור ערך עצמי גבוה אצל הילדים היא לאפשר להם מקסימום שליטה בחייהם – כמובן בהתאם לגילאים שלהם. למשל, מה להחליט מה ללבוש לגן (ואם יש קושי שמייצר עיכוב, להחליט כבר ערב לפני, בלי לחץ זמן). טיפ נוסף הוא להשתדל לפרגן לילדים כמה שיותר, ולא להסתפק במחמאות כלליות אלא לפרט – לדוגמה, במקום "איזה יופי" על ציור של הילד, לציין לטובה את הצבעוניות, את בחירת האובייקטים, את הקווים הישרים (או המעוגלים) וכו'.

    דרך התנהגות נוספת שכדאי לאמץ היא התייחסות גם למאמץ ולא רק לתוצאה, ופרגון גם על כך. כמו כן כדאי להימנע מהשוואות לאחרים, אלא להתמקד בחוזקות וגם בחולשות של הילד עצמו (בעדינות!). ביטול הרגשות של הילד או הילדה עלולים לפגוע בערך העצמי שלהם, וכך גם ביקורת לא הכרחית.

    להתייחס לילד, לסמוך עליו, להחמיא לו

    שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים הוא תהליך שההורים הם חלק בלתי נפרד ממנו. בין אם אחד ההורים נוכח בקליניקה ובין אם המפגשים הם במתכונת של 1 על 1, אני מקפידה לשתף את ההורים בהתקדמות שמושגת וגם במכשולים שאנחנו מתמודדים איתם. כמו כן אני מציידת את ההורים בכלים פרקטיים פשוטים שאפשר ליישם מדי יום, כדי להפוך את התהליך לעוד יותר יעיל.

    הדגש החשוב ביותר מבחינתי הוא להתייחס לילד בגובה העיניים ולראות אותו באמת – על כל הצדדים שבו. גם בימים עמוסים ודחוסים חשוב להקדיש לכל ילד או ילדה תשומת לב, מפני שבלעדיה קשה עד בלתי אפשרי לבנות דימוי יציב בגיל צעיר. לדוגמה, אם הילד מראה לכם ציור שצייר, מומלץ לא להסתפק בפרגון כללי (וסתמי) אלא להתייחס לפרטים – לצבעים, לקווים הישרים, לסימטריה, להרמוניה, לרגשות שהילד ביקש להביע וכו'.

    דגש שני במסגרת חיזוק ביטחון עצמי לילדים הוא לסמוך על הילדים – ככל שתטילו עליהם יותר משימות המותאמות לגיל שלהם, הם יפתחו עוד יכולות חיוניות ובעיקר ילמדו לסמוך על עצמם בזכות העובדה שאתם סומכים עליהם.

    דגש שלישי  – מחמאות, בתנאי שהן אותנטיות. גם במקרים של כישלון אפשר לפרגן על הניסיון, על הכלת הכישלון ועל היכולות שבאו לידי ביטוי בדרך גם אם התוצאה לא הייתה זו הרצויה. במקביל כדאי לכוון את הילדים לפעילויות שיאפשרו להם לבטא את החוזקות שלהם, וכך הם יחוו עוד הצלחות ויחזקו עוד יותר את הביטחון העצמי.

    מה קורה בטיפול לצורך חיזוק ביטחון עצמי לילדים?

    השלב הראשון של שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים הוא איסוף מידע. במפגש ההיכרות, שמתרחש תמיד בנוכחות אחד ההורים או שניהם, אני שואלת את הילד סדרת שאלות אורך, רוחב, עומק וגובה – כמובן בהתאם לגיל.

    כך לדוגמה שאלת אורך רלוונטית היא מתי התחילה התנהגות מסוימת שמאפיינת ביטחון עצמי ירוד.

    שאלת רוחב אפשרית לילד היא: עד כמה אתה מרגיש בטוח בעצמך במפגש עם בני דודים או בחוג כזה או אחר.

    שאלות העומק שאני שואלת כבר צוללות אל מהות המצב: מה פירוש מונח "ביטחון עצמי נמוך" מבחינתך? מה אתה מתכוון כשאתה אומר ש…? אילו מחשבות עוברות לך בראש? איך אתה מתנהג במצב הזה?

    שאלת גובה שכיחה היא האם אתה מצליח לצאת מהמצב הזה ולהתגבר על חוסר הביטחון העצמי?

    בנוסף אני מעודדת את הילד וההורה או ההורים לשתף אותי בכל פריט מידע שלדעתם חיוני לתהליך, ועל בסיס תמונת המצב המפורטת שנוצרה אפשר לצאת לדרך.

    העלאת ביטחון עצמי

    חיזוק ביטחון עצמי אצל ילדים – הגדרת מטרה ועבודה על 6 רבדי התודעה

    השלב הבא של חיזוק ביטחון עצמי אצל ילדים הוא הגדרת מטרה ואיכויות נחוצות על-מנת להגיע לאותה מטרה. כך לדוגמה הילד יכול להגדיר כמטרה את היכולת לעמוד מול החברים שלו כשהוא רגוע ויש לו את האומץ לומר מה שהוא חושב.

    הדרך אל המטרה היא אימון השרירים הפנימיים של הילד או הילדה. אני מלמדת את הילדים לזהות את הכלים שנמצאים בתוכם, להפעיל אותם ברגע הנכון ובאופן האופטימלי, וכך ליצור לעצמם מציאות חדשה של אמונה בעצמם וביטחון.

    כבר באחד המפגשים הראשונים של עבודה לתיקון דימוי נמוך אצל ילדים ובני נוער אני עוזרת להם להבין שההחלטה מה לחשוב, איך להרגיש וכיצד לפעול היא שלהם ושלהם בלבד. התרגול כולל עבודה בו-זמנית על 6 רבדי התודעה שמתקיימים אצל כולנו: מחשבה, שכל, דיבור, רגש, כוונה (רוח) ומעשה. אצל כל ילד הדגש עשוי להיות על קודקוד אחר, אבל בכל מקרה כל הרבדים מתחזקים – וכך הילדים סוללים לעצמם בעזרת התהליך נתיב חדש להתפתחות ולביטחון עצמי מלא.

    מה היה לנו עד עכשיו?
    איילת קרניאל עזרא
    איילת קרניאל עזרא

    איילת קרניאל עזרא, מומחית באימון ילדים ונוער ובטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). עוסקת בטיפול מעל 20 שנה. בעלת קליניקה המשלבת אימונים וטיפולים המותאמים אישית. מאמנת ילדים החווים קשיים רגשיים, חברתיים, התנהגותיים ולימודיים מהגיל הרך ועד תיכון. מטפלת בחרדה, דיכאון, תקיעות ופוביות שונות במבוגרים. בעלת ניסיון רב בטיפול בקהילה. בוגרת אוניברסיטת באר שבע, בית הספר לרוקחות באנגליה, אוניברסיטת תל אביב, מכללת וינגייט, בית הספר למאמנים מכון "דרך הדעת", המרכז לאימון וטיפול קוגניטיבי התנהגותי ועוד.

    לתיאום שיחת ייעוץ

    הציגו את עצמכם ואני אחזור אליכם תוך זמן קצר.

    Call Now Button דילוג לתוכן