בעיות שינה אצל ילדים

    זקוקים לייעוץ ? לשיחת היכרות ללא עלות השאירו פרטים עכשיו



    ילדים זקוקה לשנת לילה רציפה וארוכה מספיק – כדי להמשיך ולגדול באופן תקין, כדי להתמלא באנרגיות לקראת היום הבא וגם כדי שהמוח יוכל להתפתח בלי הפרעות. ההורים זקוקים אף הם לשנת לילה ארוכה של ילדיהם, כדי שגם הם יוכלו להתמלא באנרגיות חיוניות לקראת עוד יום של אינספור משימות ומטלות. בהתאם בעיות שינה אצל ילדים מייצרות מצוקות משמעותיות, וגם מתח יומיומי שמתעורר כבר כשהשמש שוקעת ועולה השאלה האם הפעם הילד יישן כמו שצריך או שצפוי עוד לילה לבן.

    אני מאמינה שניתן לפתור כל בעיית שינה אצל ילד או ילדה, ובעצם לא רק מאמינה: אחרי שטיפלתי בהצלחה במגוון מקרים, אני יודעת שתמיד יש דרך אפקטיבית שמובילה לשנת לילה תקינה ולשגרה נעימה.

    בעיות שינה אצל ילדים – הגורמים העיקריים

    המפתח הראשון לפתרון בעיות שינה אצל ילדים הוא אבחון הגורם הספציפי שמונע מהילד או הילדה שלכם לישון היטב. ישנן כמה סיבות נפוצות לקושי להירדם, התעוררויות תכופות, שינה קצרה מדי, התנגדות ללכת לישון, סירוב לישון לבד ושאר הפרעות:

    * פחד – ילד או ילדה שנחשפו לתוכן מאיים עלולים להתקשות לישון בשלווה בגלל הפחד שהציף אותם. באופן טבעי הלילה והחושך מגבירים את הפחד, וכך גם הלבד, ולכן כשזו הסיבה להפרעות בשינה בדרך כלל תהיה התנגדות ללכת לישון ורצון לישון עם ההורים (כדי להרגיש מוגנים יותר).

    * דאגנות יתר – לכאורה ההורים הם אלה שדואגים לכל המשפחה, והילדים פטורים מאחריות ויכולים להתרכז במשחקים והנאה. בפועל יש לא מעט ילדים בעלי בגרות נפשית שמפתחים כבר בגיל צעיר דאגה עמוקה – דאגה שיקרה משהו להם, לקרוביהם או לחבריהם. המחשבות שלא מרפות מובילות לקושי של ממש להירדם.

    * שעות מסך רבות מדי – האור שבוקע מהמסך מעכב הפרשת מלטונין – הורמון שמאותת לגוף שלנו שאפשר וכדאי לעבור למצב שינה. שימוש במסך בשעות הערב ועד סמוך לשינה גם משאיר את הילדים במצב של ערות קוגניטיבית, ולכן קשה להם להירדם.

    * סיוטים – חלומות מלחיצים הם תוצר של מצוקה רגשית שהילד או הילדה מתקשים להתמודד איתה, ולכן במקרים אלה אני קודם כל מזהה את הגורמים למצוקה זו.

    * סיבות נוספות – גורמים פיזיים (בעיה אנדוקרינית, דום נשימה חסימתי, תופעת לוואי של תרופות מסוימות) וגם לו"ז עמוס הוא סיבה אפשרי לבעיות שינה אצל ילד.

    בעיות שינה אצל ילדים – טיפול מקיף

    כדי לפתור בעיות שינה אצל ילדים אני קודם כל עורכת היכרות עם הילד או הילדה. המטרה היא להבין כיצד נראית השגרה שלו, מה מטריד אותו, ממה הוא מפחד ובאופן כללי להתחבר לרגשות שלו כשמגיע זמן השינה.

    כשאני מסיימת לאסוף את כל המידע החיוני, אנחנו יכולים לעבוד על כל הגורמים שחוסמים את השינה התקינה. התהליך כולל עבודה על היגיינת שינה נכונה (ניתוק מהמסכים מספיק זמן לפני ההליכה למיטה, יצירת תנאים נוחים ובפרט שקט וחושך), על טכניקות הרפיה שגם ילדים קטנים יכולים להשתמש בהן לפני השינה וכמובן טיפול ברגשות ועבודה קוגניטיבית.

    טיפול רגשי לילדים עם בעיות שינה

    דרך אחת שבה אני פותרת הפרעות בשינה אצל ילדים היא טיפול רגשי. זוהי האופציה היעילה ביותר כשמקור בעיית השינה הוא חרדות (ובפרט חרדת נטישה), דאגנות יתר ופחדים, וגם כשהילד או הילדה סובלים מסיוטים. הטיפול הרגשי מתאים לכל גיל, וכולל שימוש במשחקים, יצירה ואמצעים נוספים כדי לעזור לילדים להפיק ממנו מקסימום תועלת. העבודה על הרגשות מובילה לשיפור החיים לא "רק" מבחינת השינה, אלא גם בהיבטים רבים נוספים.

    פתרון בעיות שינה באמצעות CBT

    שיטת טיפול נוספת שבה אני פותרת בעיות שינה אצל ילדים היא CBT. המונח CBT הוא ראשי תיבות של הביטוי טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy), וזו גם המהות שלו – עבודה קוגניטיבית ובפרט החלפת מחשבות אוטומטיות מזיקות במחשבות מועילות, ועל בסיס זה שינוי ההתנהגות.

    על סמך הניסיון הרב שלי בטיפולי CBT בילדים עם בעיות שינה, אני יכולה להבטיח שינוי מהיר לטובה – גם בזכות האפקטיביות של השיטה הממוקדת, וגם כי ילדים פתוחים יותר לשינוי והמוח הגמיש שלהם מסגל תוך זמן קצר דפוסי חשיבה חדשים ונכונים יותר עבורם. כשדפוסי החשיבה משתנים, ההתנהגות משתנה כמובן גם היא, והלילות (וגם הימים, כמובן) נראים אחרת לגמרי.

    מה היה לנו עד עכשיו?
    איילת קרניאל עזרא
    איילת קרניאל עזרא

    איילת קרניאל עזרא, מומחית באימון ילדים ונוער ובטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). עוסקת בטיפול מעל 20 שנה. בעלת קליניקה המשלבת אימונים וטיפולים המותאמים אישית. מאמנת ילדים החווים קשיים רגשיים, חברתיים, התנהגותיים ולימודיים מהגיל הרך ועד תיכון. מטפלת בחרדה, דיכאון, תקיעות ופוביות שונות במבוגרים. בעלת ניסיון רב בטיפול בקהילה. בוגרת אוניברסיטת באר שבע, בית הספר לרוקחות באנגליה, אוניברסיטת תל אביב, מכללת וינגייט, בית הספר למאמנים מכון "דרך הדעת", המרכז לאימון וטיפול קוגניטיבי התנהגותי ועוד.

    לתיאום שיחת ייעוץ

    הציגו את עצמכם ואני אחזור אליכם תוך זמן קצר.

    Call Now Button דילוג לתוכן