בריונות אצל ילדים – איך מזהים ועוזרים לילדכם?

    זקוקים לייעוץ ? לשיחת היכרות ללא עלות השאירו פרטים עכשיו



    בריונות אצל ילדים היא תופעה פוגענית במיוחד – גם לילד שמתנהג בבריונות, וגם לילדים שהם מושאי התוקפנות. למרבה הצער בשנים האחרונות מתרחשים יותר ויותר מקרים כאלה, ולכן חשוב שכל הורה ידע איך לזהות סימנים להתנהלות שכזו. כאן בעמוד תמצאו פירוט של תמרורי האזהרה העיקריים, וגם המלצות שיעזרו לכם לעזור לילד שמתנהג בבריונות או הפך קורבן להתנהגות כזו.

    מהי בריונות?

    קודם כל, חשוב להבין מהי בעצם בריונות. אלימות גלויה לעין היא באופן טבעי הצורה הקלה לזיהוי, אבל גם איומים בפגיעה פיזית הם אלימות, וכך גם חרם (לרבות ניסיונות להחרים ילד או ילדה) ושיימינג (ברשתות החברתיות ו/או פנים אל פנים). מאפיין מובהק נוסף של בריונות הוא התמשכות הפגיעה לאורך זמן רב.

    הנזק הוא כאמור לשני הצדדים: מחקרים שונים גילו כי הסיכון של מבוגרים שהתנהלו בגיל צעיר בבריונות להפוך לעבריינים, להתמכר לסמים או לאלכוהול וגם לסבול מדיכאון גבוה יותר מהרגיל. קורבנות להתנהגות בריונית עלולים לפתח ערך עצמי נמוך, לסבול מדיכאון ו/או חרדות ולהסתגר. נזקים אפשריים נוספים הם ירידה בהישגים הלימודיים, הפרעות אכילה ואפילו מחשבות אובדניות.

    סימנים להתנהלות בריונית

    סימן אזהרה אחד הוא דיבור אגרסיבי מאוד ביחס לילדים אחרים מבית הספר. גם דיבור שלילי כלפי ילד או ילדה ספציפיים עלולים להעיד על בריונות. כשלילד או לנער יש פריטים מסוימים שלא ברור המקור שלהם – חשוב לנסות להבין מאיפה השיג אותם (וכך כמובן גם כסף).

    בחלק גדול מהמקרים יש פשוט תלונות כנגד הילד או הילדה – חשוב מאוד למרות הקושי המובן לברר את הטענות ולא לפסול אותן על הסף. טיפול רגשי לילדים שמתנהלים בבריונות ימנע את הישנות התופעה ויחסוך צרות רבות בעתיד.

    סימנים למצוקה אצל ילדים שחווים בריונות נגדם

    הסימנים העיקריים למצוקה אצל הילד או הילדה שלכם בגלל שהם חווים בריונות נגדם הם ניסיונות להתחמק מהליכה לבית ספר, ויתור על אינטראקציות חברתיות והסתגרות בבית בשעות אחה"צ, שינה לא תקינה, אובדן תיאבון (וגם לחילופין אכילת יתר), רגרסיה (למשל הרטבת לילה), התנהלות אלימה בעצם כלפי אחרים ולמעשה כל שינוי משמעותי בהתנהגות הוא נורת אזהרה שמחייבת בירור יסודי של המצב.

    טיפול מקצועי

    זיהוי הבעיה הוא כמובן רק השלב הראשון בדרך לשיפור המצב. חשוב מאוד להציב גבול ברור וחד ביחס לכל התנהגות אלימה, ובמידת הצורך להיעזר בטיפול מקצועי. חשוב להבין בהקשר זה שהתנהלות בריונית נובעת מקשיים רגשיים כמו חוסר יכולת לחוש אמפתיה, ביטחון עצמי נמוך ו/או צורך בשליטה. גם ילדים שמופנית כלפיהם התנהגות בריונית סובלים כאמור ממצוקה נפשית, ולכן הצורך בטיפול.

    האופציה המומלצת היא אימון אינטגרטיבי שמתייחס לכל המרכיבים באישיות הילד או הילדה. בדרך זו הילדים לומדים להכיר את עצמם טוב יותר, להבין מה מפעיל אותם וגם איך להימנע מהתנהגות לא רצויה. מרכיב מהותי נוסף הוא חיבור לחוזקות החיוביות של כל ילד או ילדה, כדי שישתמשו בהן ולא בכוח.

    מה היה לנו עד עכשיו?
    איילת קרניאל עזרא
    איילת קרניאל עזרא

    איילת קרניאל עזרא, מומחית באימון ילדים ונוער ובטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). עוסקת בטיפול מעל 20 שנה. בעלת קליניקה המשלבת אימונים וטיפולים המותאמים אישית. מאמנת ילדים החווים קשיים רגשיים, חברתיים, התנהגותיים ולימודיים מהגיל הרך ועד תיכון. מטפלת בחרדה, דיכאון, תקיעות ופוביות שונות במבוגרים. בעלת ניסיון רב בטיפול בקהילה. בוגרת אוניברסיטת באר שבע, בית הספר לרוקחות באנגליה, אוניברסיטת תל אביב, מכללת וינגייט, בית הספר למאמנים מכון "דרך הדעת", המרכז לאימון וטיפול קוגניטיבי התנהגותי ועוד.

    לתיאום שיחת ייעוץ

    הציגו את עצמכם ואני אחזור אליכם תוך זמן קצר.

    Call Now Button דילוג לתוכן