התקף זעם של ילד או ילדה הוא אירוע מטלטל – גם עבור ההורים וגם עבור הילדים עצמם. גם כשההתקפים מתרחשים לעיתים קרובות אי אפשר כמובן להסתגל אליהם, או להתנחם ש"ככה זה בגיל הזה", אלא חשוב מאוד למצוא פתרון, ובהקדם.
הנזקים שגורם כל התקף זעם
מעבר לקושי בזמן התקף הזעם, כל טנטרום מותיר צלקות רגשיות משמעותיות: הילד מרגיש מתוסכל מאוד, ובנוסף הוא עלול לתפוש את עצמו כ"רע". ההורים חווים כעס ובמקביל רגשות אשם, ועוד נזק אפשרי ומסוכן הוא ריחוק מהילד. ככל שההתקפים תכופים יותר, כך הנזק המצטבר חמור יותר – ולכן מומלץ להקדים תרופה למכה, ולטפל בבעיה באופן מקצועי מיד כשהיא מופיעה.
זיהוי הגורמים לזעם
תסכול עקב פער בין הציפיות למציאות עלול לייצר זעם בכל גיל. ילדים, שעדיין לא פיתחו מנגנונים נכונים להתמודדות עם הפער הנ"ל, חשופים יותר לסיכון להתפרץ. השלב הראשון של ההתמודדות עם התקפי הזעם הוא זיהוי הנסיבות והגורמים לכך.
הנסיבות יכולות להיות למשל עייפות או רעב, או לקיחת חלק בפעילות לא רצויה מבחינתם של הילדים. הגורמים, באופן טבעי, עמוקים יותר, ועשויים לכלול אפילו חרדות שונות שמציפות את הילד או הילדה ברגשות עוצמתיים שאין לו יכולת להכיל. לאחר זיהוי הגורמים והנסיבות ניתן למצוא דרכים יעילות להתמודד איתם בהצלחה.
שיפור הוויסות הרגשי וחיזוק הדימוי העצמי
תהליך נטרול התקפי הזעם נשען על שני מרכיבים: האחד, פתרונות קצרי טווח שמטרתם הפחתת עוצמת הזעם וקיצור משך ההתקף. בין השאר מומלץ להורים ללמוד להסיח את דעתם של הילדים מהגורם לתסכול, ועוד המלצה היא להימנע ככל האפשר מנסיבות שעלולות לייצר התקפי זעם. המרכיב השני הוא החשוב יותר, והוא כולל הפחתה לטווח ארוך של תדירות ההתקפים עד להעלמתם לגמרי.
לשם כך נדרש טיפול מקצועי שכולל גם את שיפור הוויסות הרגשי וגם את חיזוק הדימוי העצמי. זהו למעשה תהליך העצמה אישית לילדים שעשוי לכלול אימון אישי ו/או טיפול בשיטת cbt (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). בכל מקרה תוקדש תשומת לב לרגש הזעם – הילד ילמד מדוע בעצם הוא מתפתח, מה התפקיד של הזעם בחייו, אילו תגובות אוטומטיות מייצרות התפרצות ואילו אמונות מובילות לכך. ההבנה ואפילו קבלת הזעם מהוות בסיס לדפוסים חדשים – של חשיבה ושל התנהגות – ובפרט ויסות רגשי טוב יותר.
דגש נוסף הוא חיזוק הדימוי העצמי. ככל שהדימוי העצמי גבוה יותר, כך מצטמצם הפער בין הציפיות למציאות, הילדים הופכים באופן כללי לרגועים יותר, והאינטראקציות שלהם עם הסביבה טובות יותר.