מריבות בין אחים הן תופעה נפוצה מאוד. אין כמעט משפחה שלא פורצות בה מריבות כאלה מעת לעת, ואפילו מדי יום (ולפעמים גם אחת לשעה…). במקרה הזה צרת רבים היא ממש לא חצי נחמה, ומן הסתם ההורים המותשים והחוששים מחפשים פיתרון אפקטיבי. אימון אישי שמתייחס לכל מרכיבי ההתנהגות, כלומר אינטגרטיבי, מספק מענה מוצלח לבעיות רבות, ובהן גם יחסים מתוחים בין אחים ואחיות.
להבין למה האחים רבים ביניהם
כולנו מכירים את הסיפור על שני האחים הראשונים המוזכרים בתנ"ך, קין והבל, ועל המריבה ביניהם. יש כמובן עוד אינספור סיפורים על קונפליקטים בין אחים בכל הגילאים, כך שזהו מצב כמעט בלתי נמנע – אבל רק כמעט, שכן יש פיתרון והשלב הראשון בשיפור המצב הוא הבנת הגורמים לריב.
סיבה שכיחה אחת היא קנאה ותחרות מתמדת. עוד סיבה למריבה היא ניסיונות למשוך את תשומת הלב של ההורים (כולל תשומת לב שלילית). כשאחד האחים מתמודד עם חרדות, מתח ורגשות שליליים מורכבים, הדבר ישפיע באופן טבעי על היחסים במשפחה ובפרט על היחסים עם האחים והאחיות.
חשוב להדגיש שלא תמיד קל להבין מהו המקור האמיתי והעמוק למריבות – וכאן נכנס לתמונה האימון האינטגרטיבי.
העלאת תחושת הערך העצמי
אימון אינטגרטיבי הוא תהליך שמטרתו העצמת הילד או הילדה. הדרך היא אימון אישי שמקדיש תשומת לב גם לרגשות, גם למחשבות וגם למעשים של הילדים, ולכן ניתן באמצעות תהליך זה לזהות את הטריגרים הפנימיים למריבות בין האחים.
השלב הבא הוא העלאת תחושת הערך העצמי של כל אחד מהאחים, כמובן בהתאם לגיל של כל אחד מהם. כשהילדים מרגישים בעלי ערך ושיש להם מקום משלהם בבית ובמשפחה, הם כבר לא חשים צורך להילחם על זכויותיהם או האינטרסים שלהם, וכמות המריבות פוחתת במידה משמעותית.
תקשורת מדויקת ומיטיבה
דרך נוספת שבה האימון האינטגרטיבי מסייע למשפחות שסובלות ממריבות תכופות בין אחים היא באמצעות הענקת יכולות תקשורת משופרות לילדים. כשהילד או הילדה לומדים להביע את עצמם באופן מדויק הצורך במריבה מתפוגג. עוד דגש חשוב הוא על תרגול תקשורת מקרבת וחיובית, כזו שמבהירה מהם הרצונות של הילד מבלי להאשים או לתקוף את הצד השני, כלומר האח או האחות.
יכולת נוספת שמתפתחת במהלך האימון האינטגרטיבי היא היכולת לראות גם את נקודת המבט של הצד השני לקונפליקט – וזו כמובן איכות חשובה מאוד גם להמשך החיים, כך שהתועלת היא לא "רק" יחסים טובים בין האחים אלא אינטראקציות בין אישיות מיטיבות באופן כללי.